Tinerii secui: „Fără limba română nu putem răzbi“

Tinerii secui vor să înveţe româneşte, relatează ziarul unguresc „Nepszabadsag“. Propunerile forumului secuimii se pare că nu se bucură de unanimitate în Ţinutul Secuiesc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel puţin nu în rândul tinerilor: aceştia, mai pragmatici, sunt interesaţi mai degrabă de realizarea profesională decât de o ideologie învechită. Dintr-o anchetă realizată de „Nepszabadsag" a reieşit că aceştia îşi dau seama că fără cunoaşterea limbii statului nu vor  putea să-şi facă o carieră în România.

Mai citeşte şi:

Târgu-Mureş: Marko Bela acuză vechiul regim pentru evenimentele din martie 90

Astfel, un tânăr originar din Sfântu Gheorghe care a absolvit liceul la Miercurea Ciuc, a recunoscut că înainte de bacalaureat abia putea formula o propoziţie în română. Pentru a îndrepta situaţia, el propune ca elevii secui să se împrietenească cu cei români şi să citească publicaţii şi cărţi în română. Fără a cunoaşte româna eşti pierdut în această ţară, crede el.

Un alt tânăr din Miercurea Ciuc propune ca maghiarii să se uite mai mult la filmele subtitrate în româneşte şi ca părinţii să nu mai spună copiilor că nu este important să înveţe româneşte. Acest tânăr se consideră norocos pentru că a făcut facultatea la Iaşi şi a trebuit să înveţe româneşte, ceea ce îi este foarte util acum.

Şi alţi doi tineri, citaţi de „Nepszabadsag", sunt de părere că şcoala, mai ales până în clasa a VIII-a, trebuie să pună un mai mare accent pe învăţarea limbii române. Din păcate, spune el, limba română este predată de profesori maghiari care de multe ori nu vorbesc nici ei bine româneşte.

„Generaţia noastră cu slabe cunoştinţe de română va învăţa generaţiile viitoare cât de importantă este limba, dar noi vom învăţa româneşte numai dacă vom încerca să ne urmăm cariera în zone româneşti", recunosc ei.

Generaţiile de copii care absolvă şcolile din secuime abia vorbesc româneşte, scrie autorul articolului. Au învăţat româna cei care s-au dus la facultate la Iaşi, Bucureşti sau Timişoara. Cei care n-au reuşit trebuie să-şi caute de lucru în Ungaria sau pot emigra în Occident. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările