Tinereţe, obligatoriu fără bătrâneţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faptul că am avea prea mulţi oameni pe planetă nu mai este principala problemă a demografilor
Faptul că am avea prea mulţi oameni pe planetă nu mai este principala problemă a demografilor

FP Noua ediţie FP România modifică temerile cu privire la creşterea populaţiei. Suntem tot mai mulţi, dar pentru că trăim tot mai mult, deci va trebui să muncim tot mai mult – vom putea? Un tsunami gri mătură planeta – şi nu numai în locurile în care te aştepţi. Cum a ajuns lumea atât de bătrână, aşa de repede?

Nu cu mult timp în urmă, eram avertizaţi că populaţia globală în creştere va provoca, inevitabil, foamea mondială. (...) Rata creşterii globale a populaţiei a scăzut însă de la 2% la mijlocul anilor 1960 la circa jumătate din această cifră astăzi, multe ţări nemaiproducând suficienţi bebeluşi pentru a evita scăderea populaţiei. Faptul că am avea prea mulţi oameni pe planetă nu mai este principala problemă a demografilor; acum, îngrijorarea este că vom avea prea puţini.

E adevărat că populaţia mondială per ansablu va creşte cu circa o treime în următorii 40 de ani, de la 6,9 la 9,1 miliarde, potrivit Diviziei de Populaţie a ONU. Dar acesta va fi un tip foarte diferit de creştere a populaţiei în comparaţie cu orice s-a întâmplat înainte - creşterea va fi condusă nu de ratele natalităţii, care au scăzut mult peste tot în lume, ci, în primul rând, de o creştere a numărului oamenilor bătrâni.

Într-adevăr, populaţia globală de copii sub cinci ani e prognozată să scadă cu 49 de milioane de la jumătatea secolului, în timp ce numărul oamenilor de peste 60 de ani va creşte cu 1,2 miliarde. Cum a ajuns lumea atât de „grizonată", aşa de repede? Un motiv este că mai mulţi oameni trăiesc până la vârste avansate. (...) Astăzi, în Occident, asistăm la o creştere abruptă a numărului celor care împlinesc 60 de ani; în alţi 20 de ani, vom vedea o explozie a numărului celor care împlinesc 80 de ani. Cea mai mare parte a restului lumii va urma acelaşi curs în următoarele câteva decenii. (...) Ar putea suna ca o perspectivă atractivă: mai puţin trafic, mai mult spaţiu pe plajă, mai uşor de intrat la facultate. Dar ai grijă ce-ţi doreşti. (...)

Mai longevivi dar mai bolnavi

(...) Potrivit unui recent studiu Rand Corp., publicat în Health Affairs, peste 40% din americanii cu vârste între 50 şi 64 de ani au deja dificultăţi în efectuarea unor activităţi obişnuite ale vieţii de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos un sfert de milă sau urcarea a 10 trepte fără a se odihni - o creştere substanţială faţă de acum 10 ani. Din cauza acestei stări fizice aflate în declin în rândul persoanelor de vârstă mijlocie, ne putem aştepta ca generaţia următoare de cetăţeni seniori să aibă mult mai multe dizabilităţi decât cea prezentă. (...)

Desigur, ţările pot face şi vor face mult mai mult pentru a ajuta oamenii să îmbătrânească graţios şi pentru a încuraja cetăţenii în vârstă să rămână în forţa de muncă. (...) Dar există limite clare privind numărul de seniori care vor fi suficient de apţi fizic, mental sau psihic, pentru a concura în economia globală de peste 20 de ani.

Aceste tendinţe subminează argumentul, acum comun în întreaga lume, că vârsta standard de pensionare trebuie să crească. Nu numai că îmbunătăţirea speranţei de viaţă la vârste înaintate este foarte modestă şi acum tinde către zero, dar ratele de dizabilitate „sar în aer" până la punctul în care va fi dificil pentru mulţi muncitori în vârstă să aibă performanţe la locul de muncă, chiar dacă au abilităţile cerute de job într-o economie modernă. Aceasta explică, de asemenea, paradoxuri precum faptul că angajatorii din SUA spun că este aproape imposibil să găsească talentul ingineresc de care au nevoie, în timp ce rata şomajului printre inginerii din SUA rămâne extraordinar de ridicată.

Cu cât mai rapid evoluează o societate şi cu cât mai sofisticată devine din punct de vedere tehnologic, cu atât mai rapid abilităţile necesare pentru un job devin demodate - din păcate, şi muncitorii în vârstă. (...)

Varianta integrală, în cea mai nouă ediţie FP România.

Locuri comune

- „Lumea se confruntă cu o implozie a populaţiei." Da, cu excepţia bătrânilor.

- „Îmbătrânirea e o problemă a ţărilor bogate." Nu. Ratele natalităţii scad sub nivelurile de înlocuire a populaţiei chiar şi în ţările care nu sunt deloc luxoase.

- „Occidentul e blestemat demografic." Poate. Dar prognoza e chiar mai rea pentru Asia.

- „Baby boom-ul a salvat SUA de la o criză a vârstei a treia." Deocamdată.

- „Oamenii bătrâni vor munci mai mult." Numai dacă lucrătorii bătrâni sunt sănătoşi.

- „O lume în vârstă va fi mai paşnică." Nu neapărat.

- „O lume grizonată va fi o lume mai sărcă." Numai dacă nu facem nimic pentru a evita aceasta.

Mai puteţi citi:

„Românizarea" mafiei

Mafia italiană a colonizat Balcanii şi Europa de Est. Trecuse deja şi prin Cortina de Fier, dar acapararea masivă a avut loc o dată cu liberalizarea Estului. România are propriul aport, de la damele de companie care vând droguri în Italia până la spălarea banilor în economia locală - explică Roberto Saviano, într-un interviu pentru FP România.

Noua Ialta

Anul 2010 a consacrat un spectaculos angajament al statelor din Uniunea Europeană pentru „modernizarea şi câştigarea favorurilor Rusiei". În schimb, va accepta Vestul o nouă hegemonie rusească asupra Estului ex-sovietic? Plus: Dumitru Prunariu despre înrolarea României în războiul spaţial american.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite