Thailanda este ameninţată de un război civil

Luptele de stradă din Thailanda sunt la un pas de a declanşa un adevărat război civil în această ţară, după cum informează ediţia online a Deutsche Welle. În centrul capitalei Bangkok s-au auzit, luni, focuri de armă, iar de joi şi până în prezent şi-au pierdut viaţa cel puţin 35 de persoane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform sursei citate, între victime se numără şi un lider al "Cămăşilor Roşii", din opoziţie. Ofiţerul care a schimbat tabăra, Generalul Khatthiya Sawasdiphol, era perceput drept un consilier militar al demonstranţilor. El a fost ucis în timp ce acorda un interviu, probabil de către un trăgător de elită.

Mai citiţi şi:

VIDEO Masacru şi stare de asediu pe străzile din Bangkok: peste 25 de morţi

VIDEO Liderul "Cămăşilor Roşii" împuşcat / Armata thailandeză neagă orice implicare

Deutsche Welle informează că rezolvarea rapidă a conflictului din Thailanda nu pare să mai fie posibilă. Guvernul de la Bangkok a refuzat oferta de negociere a "Cămăşilor Roşii", din cauza multelor condiţii legate de aceasta. Adversarii regimului ceruseră ridicarea stării de necesitate şi retragerea armatei, propunând tratative sub egida ONU.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Panitan Wattanayagorn a declarat că aceasta este o problemă internă, pe care Thailanda o va rezolva singură. "Respingem cererea demonstranţilor de mediere din partea Naţiunilor Unite. Niciun guvern tailandez nu a permis vreodată ca în problemele noastre interne să se amestece cineva din exterior. Putem rezolva singuri problemele noastre. Suntem însă dispuşi să ascultăm ce are de spus şi partea adversă", a declarat responsabilul.

În răstimp, luptele de stradă au continuat şi luni dimineaţă în centrul capitalei Thailandei. În mai multe locuri, în jurul baricadelor, au continuat schimburile de focuri dintre militari şi demonstranţi. Numărul celor care şi-au pierdut viaţa se ridică între timp la 33, alte aproape 300 de persoane fiind rănite.

Lupte intense se desfăşoară în prezent în jurul parcului Lumpini. Spitalul Chulalongkorn a fost închis din cauza riscurilor de securitate. În hotelul de lux Dhusit Thani din apropiere, oaspeţii s-au refugiat la subsol, după ce s-a făcut auzită o serie de explozii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările