Tensiunile din Siria ar putea genera un conflict direct între Rusia şi SUA. O bază cu soldaţi americani a fost atacată de trupele ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atac în Siria FOTO Shutterstock / Arhivă
Atac în Siria FOTO Shutterstock / Arhivă

Trupele Kremlinului au efectuat luna aceasta o serie de atacuri împotriva coaliţiei conduse de SUA în Siria, lucru care stârneşte îngrijorare la Washington, potrivit The Wall Street Journal.

Armata rusă a lansat atacuri aeriene asupra garnizoanei Al-Tanf, în apropiere de graniţa Siriei cu Iordania, în sud-estul Siriei, unde trupele americane desfăşoară o misiune de instruire şi consiliere a luptătorilor locali.

La scurt timp după aceea, avioane de luptă ruseşti, inclusiv două Su-35 şi un Su-24, au survolat Al-Tanf înainte de a lovi postul de luptă din garnizoană. Un raport anterior al atacului le-a spus oficialilor americani că armata rusă nu a atacat în mod activ trupele americane, ci urmărea o misiune americană în Siria.

Garnizoana Al-Tanf găzduieşte 200 de soldaţi americani. Militarii americani nu se aflau în apropierea bazei în timpul atacurilor şi nu s-au înregistrat victime. Dar operaţiunea a marcat ceea ce un oficial militar american a descris în această lună drept o „creştere semnificativă a provocărilor”.

Aceste acţiuni venite din partea trupelor Kremlinului i-au alarmat pe oficialii militari americani, care sunt îngrijoraţi de faptul că o eroare de calcul ar putea escalada într-un conflict neintenţionat între forţele americane şi cele ruseşti din Siria, relatează The Wall Street Journal, arătând că tensiunile dintre cele două ţări sunt deja ridicate în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi a eforturilor americane de a înarma armata ucraineană.

Rusia a declarat Statelor Unite că a lansat raiduri aeriene ca răspuns la un atac aşteptat al forţelor guvernamentale siriene, care ar fi putut răni şi distruge vehiculul.

Şeful Comandamentului Central al SUA, generalul de armată Eric Kurila, a declarat că “acest comportament recent al Rusiei a fost provocator şi în escaladare”. Statele Unite caută să evite un conflict cu Rusia în Siria.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite