Tensiuni diplomatice între Irak şi grupul Arabia Saudită-Qatar

Tensiuni
diplomatice între Irak şi grupul Arabia Saudită-Qatar

Prim-ministrul Irakului, Nouri Al-Maliki. FOTO: Reuters

Prim-ministrul Irakului, Nouri Al-Maliki, a lansat sâmbătă acuzaţii la adresa Arabiei Saudite şi a Qatarului, state despre care liderul de la Bagdad afirmă că vor să destabilizeze ţara sa prin susţinerea grupărilor insurgente, informează cotidianul „Le Monde”.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ei (n.r. – Arabia Saudită şi Qatarul) atacă Irakul prin intermediul Siriei, iar în mod direct, ei declară război Irakului”, a subliniat Maliki în cadrul unui interviu acordat televiziunii franceze France24, aceasta fiind una din cele mai dure declaraţii realizate împotriva celor două state sunnite din zona Golfului.

„Aceste două ţări sunt responsabile pentru violenţele între comunităţi, terorism şi criza securităţii din Irak”, a adăugat liderul de la Bagdad.  

Al-Maliki, politician de confesiune şiită, consideră că acuzaţiile aduse actualei echipe guvernamentale din Irak, potrivit cărora puterea de la Bagdad marginalizează minoritatea sunnită irakiană, sunt nefondate, acestea fiind răspândite de persoane care dau dovadă de o gândire „sectară având legături cu agendele externe”, încurajate de reprezentanţii Arabiei Saudite şi ai Qatarului.

Prim-ministrul irakian a menţionat şi faptul că cele două state sunnite mai sus menţionate, au oferit sprijin politic, financiar şi mediatic insurgenţilor din Irak, acuzându-le că „au cumpărat arme în beneficul organizaţiilor teroriste”. Potrivit lui Al-Maliki, Arabia Saudită este principalul susţinător al terorismului în lume: în Siria, Irak, Liban sau Egipt.

La începutul anului, liderul de la Bagdad a denunţat comportamentul „diabolic” şi „trădător” al conducerilor de la Ryad şi Doha, fără a menţiona în mod clar acţiunile care au condus la această poziţie oficială. Însă, odată cu agravarea situaţiei din Irak, Maliki a deci să ia măsuri cel puţin la nivel de discurs, alegerile din 30 aprilie fiind, de asemenea, un alt factor presant.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: