Tensiuni între Rabat şi Berlin. Decizie drastică a diplomaţiei marocane: Motivele supărării

Tensiuni între Rabat şi Berlin. Decizie drastică a diplomaţiei marocane: Motivele supărării

FOTO northafricapost.com

Autorităţile de la Rabat au suspendat luni orice contact cu Ambasada Germaniei în Maroc, motivându-şi decizia de „neînţelegerile profunde” cu Berlinul asupra mai multor chestiuni, în special pe tema statutului Saharei Occidentale, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mass-media marocană a publicat o scrisoare referitoare la această decizie trimisă luni de ministrul de Externe Nasser Bourita către premierul Saadeddine Othmani.

Toate „departamentele ministeriale sunt rugate să suspende orice contact, interacţiune sau acţiune atât cu Ambasada Germaniei în Maroc, cât şi cu organismele de cooperare şi fundaţiile politice germane care au legătură cu ea”, se arată în scrisoare.

„Ministerul de Externe a luat, de asemenea, decizia de a suspenda orice demers sau contact cu Ambasada”, continuă scrisoarea, menţionând „neînţelegeri profunde” cu Germania asupra unor chestiuni fundamentale pentru Maroc.

„Marocul doreşte să îşi păstreze relaţia cu Germania, dar aceasta este o formă de avertizare ce exprimă nelinişte în legătură cu multe probleme”, a declarat pentru AFP un oficial de rang înalt al diplomaţiei marocane. „Nu va exista niciun contact până când nu vor fi oferite răspunsuri la întrebările care au fost puse”, a adăugat el.

Potrivit AFP, autorităţile de la Rabat sunt deranjate de criticile aduse de Germania la adresa fostului preşedinte american Donald Trump după ce acesta a recunoscut suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale, dar şi de neinvitarea Marocului la Conferinţa de la Berlin din ianuarie 2020 dedicată viitorului Libiei.

Decizia de suspendare a contactelor diplomatice a venit la scurt timp după ce Germania a acordat un pachet financiar în valoare 1.387 miliarde de euro pentru Maroc, dintre care 202.6 milioane de euro sub formă de granturi, iar restul sub formă de împrumuturi preferenţiale, banii fiind alocaţi în sprijinul reformelor sistemului financiar marocan şi ca ajutor de urgenţă pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările