Tensiuni între Ottawa şi Beijing: Parlamentul Canadei acuză China de „genocid” împotriva uigurilor. Reacţia furioasă a diplomaţiei chineze

Tensiuni între Ottawa şi Beijing: Parlamentul Canadei acuză China de „genocid” împotriva uigurilor. Reacţia furioasă a diplomaţiei chineze

Formă de protest faţă de tratamentele aplicate de chinezi împotriva uigurilor FOTO EPA-EFE

Deputaţii canadieni au adoptat o rezoluţie cu caracter neconstrângător prin care asimilează tratamentul aplicat de China minorităţii uigure unui „genocid” şi îndeamnă Guvernul lui Justin Trudeau să facă acelaşi lucru, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Moţiunea, iniţiată de către conservatorii din opoziţie, a fost adoptată de Camera Comunelor cu 266 dintre cele 338 de voturi. Restul deputaţilor, inclusiv miniştri din Guvernul liberal al lui Trudeau, s-au abţinut.

Această moţiune recunoaşte că „uigurii din China au fost şi sunt supuşi unui genocid”.

În susţinerea cererii lor, deputaţii citează „îndoctrinarea politică şi antireligioasă”, „munca forţată” şi „distrugerea siturilor culturale” acestei minorităţi musulmane în Xinjiang.

Un amendament al moţiunii cere ca Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă de la Beijing din 2022 să fie mutate dacă „genocidul” continuă.

Ambasada Chinei în Canada a respins, într-un comunicat, această moţiune, catalogând-o drept „un act ruşinos” şi descriindu-i pe diplomaţii canadieni drept „ipocriţi şi neruşinaţi” din cauză că au recurs la „scuza drepturilor omului pentru a se angaja într-o manipulare politică în Xinjiang cu scopul de a se amesteca în afacerile interne ale Chinei”.

Potrivit unor experţi străini, peste un milion de uiguri se află în detenţie în lagăre de reeducare politică.

Beijingul dezminte aceste acuzaţii şi spune că este vorba despre centre de formare profesională menite să îndepărteze uigurii de terorism şi separatism, în urma unor atentate atribuite minorităţii.

„Acum conservatorii cer Guvernului liberal să respecte Parlamentul şi să recunoască în mod oficial că un genocid are loc în China”, a declarat liderul lor Erin O'Toole, care îndeamnă Ottawa de luni de zile să înăsprească tonul împotriva Beijingului.

„Guvernul Canadei ia orice acuzaţie de genocid extrem de în serios”, a reacţionat într-un comunicat ministrul de Externe Marc Garneau, care aminteşte că Ottawa privilegiază o abordare concertată împreună cu aliaţii săi în această problemă.

Premierul Justin Trudeau a recunoscut vineri faptul că „încălcări enorme ale drepturilor omului au fost semnalate în Xinjiang”.

El a anunţat, la finalul unei reuniuni G7, că ţara sa se coordonează cu partenerii săi din comunitatea internaţională în privinţa folosirii termenului „genocid”, utilizat deja de către administraţia lui Donald Trump.

Relaţiile Canadei cu China sunt afectate de o criză fără precedent, după arestarea la sfârşitul lui 2018 a fostului diplomat canadian Michael Kovrig şi a canadianului Michael Spavor, acuzaţi de spionaj, la câteva zile după arestarea unui cadru Huawei, Meng Wanzhou, pe aeroportul din Vancouver.

Directoarea financiară a gigantului chinez a fost arestată la solicitarea justiţiei americane, care vrea să o judece cu privire la o fraudă bancară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările