Temperaturile din Antarctica au depăşit 20 de grade Celsius pentru prima oară în istorie. „Este incredibil şi anormal!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă au avertizat  că temperatura din Insula Seymour, Antarctica, a atins duminica trecută un nou record de peste 20 de grade celsius. „Este incredibil şi anormal”, au adăugat specialiştii, citaţi de The Guardian.

Noul record a depăşit valoarea din ianuarie 1982, înregistrată pe Insula Signy, atunci când au fost 19,8 grade celsius.

Oamenii de ştiinţă care colectează informaţiile o dată la trei zile prin intermediul staţiilor de monitorizare la distanţă au preciat că noua temperatură este „incredibilă şi anormală”.

„Observăm o tendinţă de încălzire în mai multe dintre locurile pe care le monitorizăm, însă nu am văzut niciodată aşa ceva”, a adăugat Carlos Schaefer, un cercetător brazilian care monitorizează efectul schimbărilor climatice asupra permafrostului şi a biologiei la 23 de situri din Antactica, citat de The Guardian.

Acesta din urmă a mai adăugat că temperatuturile au fluctuat haotic în ultimii 20 de ani, însă recent acestea au început rapid să fie din ce în ce mai ridicate.

Împactul încălzirii variază de-a lungul Antacticii, mai explică oamenii de ştiinţă, care amintesc că această regiune înmagazinează aproximativ 70% din apa proaspătă a planetei sub formă de gheaţă şi zăpadă. Dacă toată aceasta s-ar topi, nivelul mării ar creşte de la 50 până la 60 de metri. Cercetători din cadrul Naţiunilor Unite au prezis că până la finalul acestui secol oceanele lumii se vor ridica cu aproximativ 50-60 de centrimetri, în funcţie de eforturile omenirii de a reduce emisiile de carbon.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite