Telegramă diplomatică britanică: cel puţin 10.000 de oameni au fost ucişi în masacrul din Piaţa Tiananmen în 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 10.000 de persoane au fost ucise în represiunea armatei chineze împotriva protestelor studenţeşti pro-democratice din Piaţa Tiananmen din Beijing  (China), potrivit unei noi telegrame diplomatice, în care sunt povestite detalii îngrozitoare despre masacrul din iunie 1989.

În documentul făcut public după mai bine de 28 de ani sunt descrise amănunte despre cum femeile erau omorâte cu baionetele, oamenii erau puşi la pământ de TAB-uri, iar corpurile lor ajungeau împrăştiate în canale, potrivit AFP.

„Se estimează moartea a minimum 10.000 de civili“, declara ambasadorul britanic de atunci din China şi Indonezia, Alan Donald, în telegrama secretă către Londra, consultată de AFP la Arhivele Naţionale britanice. Aceste cifre transmise a doua zi după represiune, la 5 iunie 1989, sunt de aproape zece ori mai mari decât variantele vehiculate în mod obişnuit în acea vreme şi după evenimentele care au avut loc în Piaţa Tiananmen - adică de câteva sute sau peste o mie de morţi. În plus, AFP a întrebat mai mulţi specialişti şi istorici cu privire la acurateţea acestor estimări, care au declarat că cifra de 10.000 de oameni morţi e credibilă.

Prezentarea ambasadorului Donald oferă, de asemenea, informaţii înspăimântătoare despre violenţele din noaptea de 3-4 iunie, când armata a intrat în Beijing pentru a pune capăt celor şapte săptămâni de proteste în Piaţa Tiananmen, inima simbolică a puterii comuniste.

Mai precis, potrivit datelor obţinute de AFP, în timpul avansării lor, personalul înarmat „a deschis focul asupra mulţimii (atât civili, cât şi soldaţi) înainte de a trece peste ei cu tancurile“, după cum nota ambasadorul. Acesta menţiona că sursa lui era o persoană care-i transmitea informaţii primite de la un prieten apropiat de-ai lui, membru în Consiliul de Stat chinez la acea vreme.

Acesta adăuga că, odată ce soldaţii au pătruns în Piaţa Tiananmen, „studenţilor li s-a dat de înţeles că au la dispoziţie o oră să părăsească terenul, dar, după cinci minute, tab-urile APC au atacat“, scria Donald în telegrama diplomatică, care descrie şirul întâmplărilor: APC-urile au trecut peste studenţi, iar trupurile lor au fost luate cu un buldozer, încinerate şi apoi atuncate în canale. „Patru fete studente care erau rănite au implorat să le fie salvată viaţa, dar au fost străpunse cu baioneta“, a mai spus Donald adăugând că „cei care conduceau ambulanţele armatei şi care au încercat să dea o mână de ajutor au fost înpuşcaţi“.

La sfârşitul lunii iunie 1989, guvernul chinez a declarat că reprimarea „revoltelor contrarevoluţionare“ s-a soldat cu uciderea a doar 200 de civili şi câteva zeci de poliţişti şi militari.

Donald a spus că atrocităţile au fost comise de Armata 27, pe care el a descris-o astfel: „60% din ei sunt analfabeţi şi primitivi“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite