Teheranul acceptă o reluare a negocierilor privind Acordul de la Viena din 2015, în capitala Austriei, la sfârşitul lui noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reactor nuclear din Iran FOTO EPA-EFE
Reactor nuclear din Iran FOTO EPA-EFE

Iranul este pregătit să reia negocierile cu privire la programul său nuclear, la Viena, în noiembrie, a anunţat miercuri adjunctul ministrului iranian de Externe însărcinat cu dosarul, Ali Bagheri, la finalul unei întâlniri, la Bruxeles, cu megociatorul european Enrique Mora, relatează AFP.

”Am purtat o conversaţie serioasă şi constructivă cu Enrique Mora despre elemntele esenţiale ale unor negocieri reuşite. Am convenit să începem negocieri înainte de sfârşitul lui noiembrie. Data exactă urmează să fie anunţat ăsăptămâna viitoare”, a anunţat el într-o postare pe Twitter.

”Nu avem nimic de anunţat pentru moment”, a declarat o sursă europeană în urma acestei întâlniri.

Uniunea Europeană (UE) exercită presiuni asupra iranienilor să reia negocierile angajate la Viena, în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, menit să împiedice Teheranul să se doteze cu arma nucleară.

Aceste negocieri au fost suspendate la alegerile prezidenţiale iraniene, în iunie. Ultraconservatorul Ebrahim Raisi i-a succedat moderatului Hassan Rohani.

”Negocierile este necesar să aibă loc la Viena”, insistă europenii.

Iranienii au cerut să se îmtâlnească cu Enrique Mora pentru ”a dscuta despre probleme rămase în suspans” în urma unei întâlniri cu negociatorul european la Teheran, la 14 octombrie.

”Ei (iranienii) vor clarificări cu privire la textul care se află pe masă (la Viena) şi contacte bilaterale cu unele dintre ţările semnatare” ale Acordului de la Viena, dezvăluia săptămâna trecută un oficial european.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, coordnatorul negocierilor cu privire la Acordul de la Viena din 2015 (JCPoA), urmează să se consulte cu ceilalţi semnatari ai acordului şi cu Statele Unite, pregătite să revină în cadrul textului, abandonat în mai 2018 de către Donald Trump, în vederea stabilirii unei date a reluării negocierilor la Viena.

Anunţuri iraniene în acest sens au fost considerate, din acest motiv, ”premature”.

Acordul încheiat de către Iran cu Statele Unite, Regatul Unit, China Rusia, Franţa şi Germania oferă Teheranului o ridicare a unei părţi a sancţiunilor internţaionale care sugrumă economia iraniană, în schimbul unei limitări importante a programului nuclear iranian, plasat sub un control strict al ONU.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite