Tancuri de asalt părăsesc Istanbulul şi Ankara

Tancuri de asalt părăsesc Istanbulul şi Ankara

Foto: Arhivă / Sute de vehicule blindate şi tancuri urmează să fie retrase din fiecare bază

Tancuri de asalt - simboluri ale tentativei de lovitură de stat din Turcia de pe 15 iulie - au început luni să părăsească Istanbulul şi Ankara, în urma unei decizii a autorităţilor de a muta o parte a garnizoanelor de la periferii în afara metropolelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile au decis că este prea riscant să păstreze baze militare în centre urbane şi au dat armatei termen până pe 11 septembrie să le mute.

Un prim convoi de şase vehicule blindate a plecat de la Istanbul către provincia vecină Tekirdag (nord-vest), au constat jurnalişti AFP.

Steagul turc flutura pe primul camion din convoi care transporta blindate şi care circula în traficul obişnuit.

Potrivit agenţiei de stat Anadolu, vehicule blindate de la Bastabya au transportat militari, în noaptea puciului eşuat, să ocupe Aeroportul Internaţional Ataturk şi strada Vatan, unde se află cartierul general al poliţiei.

Alt convoi, de opt blindate, a părăsit baza din districtul Mamak de la Ankara şi se îndrepta către Cankiri, la aproximativ 150 de kilometri mai la nord, potrivit agenţiei de presă proguvernamentale Anadolu.

Alte şase camioane care transportau patru tancuri şi patru vehicule blindate de transport de personal, retrase de la baza din districtul Etimesgut, se îndreptau către Sereflikochisar (sud).

Această operaţiune, care vizează mai multe garnizoane din cele două oraşe, va continua toată săptămâna, a precizat agenţia turcă.

Baza militară de la Akinci, la periferia Ankarei, de unde au decolat avioane de vânătoare şi elicoptere pentru a bombarda mai multe ţinte în Ankara - inclusiv Parlamentul şi intrarea în Palatul prezidenţial - urmează să fie închisă, a anunţat premierul Binali Yildirim.

Tancurile au devenit simbolul tentativei de lovitură de stat. Ele au ieşit pe străzi, dar au fost încercuite de mulţimi de oameni furioşi care agitau steaguri, mobilizaţi de preşedintele Recep Tayyip Erdogan să oprească puciul.

Ministrul turc al Apărării Fikri Isik a anunţat că transferul bazelor va dura între zece zile şi o lună.

Sute de vehicule blindate şi tancuri urmează să fie retrase din fiecare bază de la periferia celor două oraşe, scrie presa turcă.

Oficiali au anunţat că bazele, după ce vor fi eliberate, vor fi redate poporului turc, căruia autorităţile i-au mulţumit pentru ajutorul acordat în înfrângerea puciştilor, după ce turcii au ieşit masiv în stradă în semn de susţinere faţă de Erdogan.

Isik a precizat că baza aeriană de la Akinci va fi transformată într-un Parc al Democraţiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările