Talibanii îi răspund lui Trump, după anularea întâlnirii de la Camp David. „America are cel mai mult de pierdut”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto Arhivă
foto Arhivă

După ce preşedintele american a anunţat anularea unei întâlniri secrete cu liderii talibani şi preşedintele Afganistanului, care ar fi trebuit să aibă loc duminica aceasta, la Camp David, reprezentanţi ai mişcării fundamentaliste au declarat că renunţarea la acordul de pace negociat în ultimul an „ar afecta America mai mult decât pe oricine altcineva”.

După o serie de atacuri cu bombă în capitala Kabul, în care au murit mai mulţi oameni, inclusiv un soldat român şi unul american, Trump a anunţat, sâmbătă, că a anulat o întâlnire secretă cu liderii talibani şi preşedintele afgan

„Am anulat imediat întâlnirea şi am ordonat încetarea negocierilor pentru pace. Ce fel de oameni ar omorî atât de mulţi oameni doar pentru a-şi îmbunătăţi poziţia de negociere? Nu eu reuşit să facă asta, doar au agravat lucrurile!”, a scris preşedintele Statelor Unite, pe Twitter.

Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, a declarat duminică, într-o serie de interviuri la televiziunile americane, că  administraţia Trump nu a renunţat complet la speranţa unui acord de pace, dar că este nevoie de ”un angajament semnificativ” din partea talibanilor. Acesta a mai anunţat şi că preşedintele Trump nu a decis încă retragerea parţială a trupelor americane din Afganistan, plănuită pentru începutul anului viitor, va mai avea loc. 

Speranţa că acordul de pace negociat de diplomaţii americani şi reprezentanţii talibanilor în ultimul an ar putea fi adoptat pare, însă, nerealistă în acest moment. Într-o declaraţie de presă, talibanii au confirmat că, din punctul lor de vedere, acordul este complet terminat. ”Decizia lui Trump va afecta americanii mai mult decât pe oricine altcineva”, arată declaraţia. ”Credibilitatea Statelor Unite va fi afectată, poziţia lor împotriva păcii va deveni mult mai vizibilă în lume, pierderile lor financiare şi de oameni vor creşte, iar rolul SUA în interacţiunile internaţionale va fi tot mai discreditat”. Cu toate acestea, în încheierea declaraţiei, talibanii sunt de părere că Statele Unite se vor întoarce la masa negocierilor, vizând „sfârşitul complet al ocupaţiei”.

Anularea întâlnirii de la Camp David şi impasul major din eforturile pentru pace vine cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din Afganistan, un eveniment cu un potenţial semnificativ de destabilizare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite