Sute de oameni au protestat în El Salvador faţă de plăţile în Bitcoin: „Legea va aduce mai multă sărăcie şi corupţie” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste în El Salvador faţă de adoptarea Bitcoin FOTO EPA-EFE
Proteste în El Salvador faţă de adoptarea Bitcoin FOTO EPA-EFE

Circa 1.000 de oameni au ieşit în stradă în El Salvador pentru a protesta faţă de adoptarea criptomonedei bitcoin ca mijloc legal de plată, la o zi după ce aceasta a intrat în vigoare şi a provocat blocarea platformelor de tranzacţionare.

Înainte de lansarea plăţilor în criptomonede, El Salvador a cumpărat 400 de bitcoini în valoare de 20 de milioane de dolari.

„Legea privind plăţile în Bitcoin trebuie abrogată, pentru că va aduce şi mai multă corupţie şi sărăcie”, scrie pe pancarta unui protestar.

„Aceasta este o monedă care nu va funcţiona pentru vânzătorii de pupusa (o turtă tradiţională din porumb), şoferii de autobuz sau micii comercianţi. Este o monedă ideală pentru marii investitori care doresc să speculeze cu resursele lor economice”, a spus un rezident din San Salvador.

    

Guvernul a oferit fiecărui cetăţean un stimulent de 30 de dolari în monede virtuale bitcoin pentru a încuraja tranzacţiile în monede virtuale despre care el spune că poate scuti circa 400 de milioane de dolari pe an în comisioane.

„Trebuie să spargem paradigmele trecutului. El Salvador are dreptul să avanseze către lumea întâi”, a scris preşedintele Nayib Bukele pe Twitter.

Marţi, criptomondeda Bitcoin a pierdut circa 10% sau mai mult din valoare, un politician din opoziţie estimând că deprecierea a însemnat pierderi de 3 milioane de dolari americani într-o singură zi pentru El Salvador.

„Este o zi foarte proastă pentru preşedintele Bukele, guvernul său şi experimentul bitcoin. Majoritatea populaţiei ştie foarte puţin despre criptomonede. Ştim doar că este o piaţă foarte instabilă. Astăzi am putut să vedem acest lucru”, a spus Johnny Wright Sol, politician de opoziţie din El Salvador.

„Legea a fost adoptată aproape fără dezbatere, a trecut în doar cinci ore. Nu suntem împotriva criptomonedelor sau a Bitcoin, dar nu credem că ar trebui să fie obligatorie acceptarea criptomonedelor ca metodă de plată. Statul susţine aceste plăţi asumându-şi riscurile, însă în cele din urmă cei care plătesc sunt contribuabilii pentru că ei sunt statul”.

Cetăţenii au însă păreri împărţite.

„Este riscant, e adevărat - la fel ca orice lucru în viaţă vine cu un risc. Când deţinem un magazin, se întâmplă să cumpărăm un produs şi să nu îl vindem. Atunci când alţii văd o criză, eu văd o oportunitate”, spune Ed Hernandez, proprietarul unui magazin de familie cu produse de bază, care a salutat adoptarea mondei virtuale, mai ales că nu trebuie să-şi mai facă griji în privinţa unor bancnote false.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite