Sute de mii de persoane din Brazilia au ieşit în stradă pentru a cere demisia preşedintei Dilma Rousseff

Sute de mii de persoane din Brazilia au ieşit în stradă pentru a cere demisia preşedintei Dilma Rousseff

Manifestanţi din Brazilia. FOTO AP

Aproape 900.000 de brazilieni, două milioane conform organizatorilor, nemulţumiţi de corupţie şi de situaţia economică dificilă a ţării, au ieşit duminică în stradă pentru a cere demisia preşedintei Dilma Rousseff, informează AFP şi „Le Monde”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit celor mai noi estimări ale poliţiei, cel puţin 866.000 de persoane îmbrăcate în verde şi galben au defilat într-o ambianţă paşnică în întreaga ţară. Organizatorii au estimat la „două milioane", dintre care un milion numai la Sao Paolo, numărul participanţilor la aceste proteste desfăşurate în peste 100 de oraşe.
 
Conform poliţiei, 350.000 de persoane au defilat duminică după-amiază pe marele Bulevard Paulista din inima capitalei economice a ţării şi fief al opoziţiei, în timp ce Institutul Datafolha a avansat cifra de doar 135.000 de persoane.
 
Guvernul a considerat că manifestaţiile s-au derulat „în cadru democratic", conform unui scurt comunicat al ministrului comunicaţiilor din cadrul preşedinţiei, Edinho Silva, citat de „Le Monde”
 
Fluturând drapelul naţional, manifestanţii anti-guvern au cerut demisia sau destituirea preşedintei Rousseff, criticând corupţia dezvăluită într-un scandal politico-financiar care a costat peste 2 miliarde de dolari gigantul petrolier de stat Petrobras.
 
La Rio de Janeiro, demonstranţii au afişat pancarte prin care cereau ca actuala preşedintă şi fostul şef de stat Luiz Inacio Lula da Silva să fie trimişi la închisoare. Rousseff s-a văzut nevoită să convoace o şedinţă de criză cu miniştrii săi cei mai apropiaţi.
 
Conform unui sondaj de opinie publicat la începutul acestui an de către Institutul Datafolha, 66% dintre brazilieni sunt pentru înlăturarea de la putere a preşedintei şi a formaţiunii sale, Partidul Muncitorilor, care se află la guvernare din 2003. Acelaşi sondaj releva că numai 8% dintre brazilieni apreciau activitatea administraţiei Rousseff.
 
Rousseff a câştigat din nou alegerile în octombrie anul trecut cu 51% din voturi, iar al doilea său mandat a început în ianuarie. Totuşi, în ultimele luni popularitatea sa a avut de suferit din cauza unui uriaş scandal de corupţie care a implicat gigantul petrolier de stat Petrobras şi care a dus la arestarea câtorva foşti oficiali din partidul său.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările