Sute de copii din Siria, ţinte ale lunetiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 11.000 de copii au murit în cadrul războiului civil din Siria, în aproape trei ani, sute dintre aceştia fiind omorâţi de lunetişti, afirmă un nou raport britanic, potrivit BBC.

Violenţele din Siria îndreptate şi către minori au inclus execuţii, precum şi torturi, aplicate chiar şi copiilor de un an, scrie un raport realizat de un think-tank din Marea Britanie, „Oxford Research Group”.

Sursa citată afirmă că majoritatea copiilor care şi-au pierdut viaţa în Siria au fost ucişi de bombe sau proectile lansate în cartierele în care locuiau.

Raportul organizaţiei, intitulat „Viitorul furat - Preţul ascuns al victimelor - copii din Siria”, examinează datele de la începutul conflictului în martie 2011 şi până în august 2013.

Din cele 11.420 de victime, cu vârste cuprinse între 1 şi 17 ani, circa 400 de copii au fost omorâţi de lunetişti, iar aproximativ 100 au fost torturaţi. Tot în raport se mai notează că băieţii cu vârste între 13 şi 17 ani au căzut cel mai des pradă violenţelor din Siria.

Cel mai mare număr de decese infantile a avut loc în oraşul Aleppo, situat în nordul Siriei, acolo unde 2.223 de copii şi-au pierdut viaţa în cei aproape trei ani de conflict.

„Modul în care aceşti copii au murit este tulburător. Ei sunt bombardaţi în casele lor, în comunitatea lor, în timpul activităţilor obişnuite de zi cu zi, chiar şi atunci când se duc spre şcoală”, a declarat Hana Salama, co-autor al studiului.

Raportul a luat în considerare doar cazurile în care victimele au putut fi identificate, autorii avertizând că cifrele pot fi incomplete. „Aceste cifre trebuie tratate cu prudenţă şi considerate provizorii. Pe scurt, este prea devreme pentru a conluziona amploarea fenomenului”, se mai notează în raport.

Mai mult de 100.000 de persoane se estimează ca au fost ucise în conflictul din Siria.


Citeşte şi:

Regimul lui Bashar al Assad, ameninţat de un nou inamic: alianţa celor mai puternice grupări rebele

Cele mai mari grupări de rebeli islamişti din Siria au anunţat vineri înfiinţarea unui nou Front Islamic, formând totodată ce mai mai mare alianţă a facţiunilor de opoziţie de la începerea războiului civil, în urmă cu trei ani, până în prezent.

Amnesty International: tratament inuman pentru refugiaţii din Bulgaria

Amnesty International a îndemnat marţi Bulgaria să acţioneze de urgenţă pentru îmbunătăţirea situaţiei „inumane" în care sunt instalaţi refugiaţi într-o tabără în apropiere de frontiera cu Turcia, relatează AFP.

Siria: o grupare teroristă afiliată al-Qaeda cere scuze după ce a decapitat persoana greşită

Militanţii fundamentalişti din gruparea islamistă al-Sham, afiliată al-Qaeda, au cerut „înţelegere şi iertare” după ce au decapitat un om care s-a dovedit a fi rebel ca ei şi nu membru al trupelor controlate de preşedintele Bashar al-Assad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite