Surse: NATO şi câteva state europene au început să înarmeze rebelii sirieni cu rachete şi vehicule de luptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
NATO şi UE ar fi început luni noapte să trimită armament greu rebelilor sirieni. FOTO: Reuters
NATO şi UE ar fi început luni noapte să trimită armament greu rebelilor sirieni. FOTO: Reuters

NATO şi mai multe state europene, în special Marea Britanie, au început să transporte armament greu în Siria, au declarat mai multe surse din interior pentru agenţia israeliană Debka File, specializată în informaţii militare. Primul transport ar fi ajuns luni noapte la rebelii din Alep, urmat de altele marţi dimineaţă în Turcia şi în Iordania.

NATO şi mai multe guverne europene au trimis deja armament greu rebelilor sirieni, scrie portalul israelian. Potrivit surselor, vesticii au livrat rebelilor rachete sol-aer şi antitanc, precum şi mortiere montate pe jeepuri. Primul transport a fost efectuat luni noapte direct la Alep. 

Marţi dimineaţă au urmat noi transporturi, care au ajuns în Turcia şi în Iordania, de unde au fost duse în sudul Siriei şi Alep, aflat în nord-vest. 

Armamentul trimis rebelilor sirieni vine din trei surse, potrivit Debka File, principala fiind reţeua de stocare din Europa a NATO, în care în ultimul an a intrat masiv armament scos din Afganistan. A doua sursă ar fi piaţa neagră libiană, iar a treia piaţa neagră balcanică, în special cele din Serbia şi din Muntenegru. 

Nu există date şi nici estimări privind volumul de armament trimis, însă el poate fi intuit din numărul ridicat de zboruri efectuate în ultimele zile între Libia şi Siria, spun analiştii militari. Specialiştii din Siria spun că acum Rusia va încerca să ofere o contrapondere regimului Bashar al-Assad şi-şi va suplimenta transporturile de armament pentru preşedintele contestat de rebeli. 

Potrivit surselor de la Kremlin, dacă Vestul va impune o zonă de excludere aeriană, Rusia o va sfida şi va continua să trimită avioane cu arme.

Tensiunile dintre preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus, Vladimir Putin, pe tema situaţiei din Siria s-au intensificat în timpul summitului G8 care a început ieri şi continuă astăzi în Irlanda de Nord. 

image

Putin: Vestul sprijină „rebeli cu sânge pe mâini”

Vestul – în special SUA, Marea Britanie şi Franţa – au criticat Moscova pentru sprijinul pe care l-a acordat preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Aceste trei state sunt şi vârful de lance în eforturile depuse în cadrul NATO pentru o intervenţie armată directă în statul erodat de doi ani de război civil. 

Deja, Franţa şi Marea Britanie au renunţat la interdicţiile pentru exporturile de arme către Siria, iar UE a renunţat la embargoul pe arme pentru înarmarea forţelor rebele care luptă cu regimul al-Assad. 

Aceasta după ce Statele Unite au confirmat faptul că instruiesc de la începutul acestui an rebeli sirieni în baze din Iordania. Eforturile americanilor se concentrează în special asupra rebelilor sunniţi şi asupra triburilor beduine care au făcut parte în trecut din armata lui Bashar al-Assad în trecut, dar între timp s-au alăturat forţelor rebele. 

infografie racheta rusa

Pentru a justifica insistenţele pentru o intervenţie militară, Washingtonul a anunţat în repetate rânduri în ultimele două luni că are suficiente motive să creadă că trupele lui al-Assad au folosit arme chimice împotriva poporului. 

De cealaltă parte, Putin i-a acuzat pe vestici de sprijinirea rebelilor „cu sânge pe mâini, care-şi omoară inamicii şi apoi le mănâncă organele”. Liderul de la Kremlin a subliniat iar faptul că Rusia va continua să furnizeze armament pentru „guvernul legitim” din Siria şi a cerut chiar celorlalte state să urmeze aceleaşi reguli. 

Operaţiunea de instruire militară din Iordania este coordonate de serviciile de informaţii ale SUA şi se află în continuare în derulare, spun oficialii, subliniind faptul că ajutorul oferit de SUA forţelor rebele din Siria rămâne, în continuare, neletal, şi că SUA nu sunt astfel implicate direct în războiul civil din Siria, izbucnit în urmă cu doi ani între rebeli şi forţele controlate de preşedintele Bashar al-Assad.

Alte state, precum Marea Britanie şi Franţa, sunt implicate direct şi activ, au spus sursele anonime, fără a specifica dacă sprijinul oferit de aceste guverne vestice este sub formă de echipament militar sau ajutor direct.

Administraţia Obama a vorbit până acum în termeni vagi despre sprijinul pe care îl acordă rebelilor sirieni, spunând doar că face tot ceea ce poate „în afară de a furniza armament sau de a se angaja activ şi direct în lupte” pentru a contribui la înlăturarea cât mai rapidă a dictaturii de patru decenii a familiei al-Assad. 

În ultimele luni, Washingtonul a repetat că are suficiente motive pentru a crede că forţele lui Bashar al-Assad folosesc arme chimice împotriva poporului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite