Surprizele duelului electoral din Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupta dintre liberali şi conservatori va fi extrem de strânsă la alegerile legislative de mâine.

Polonezii sunt chemaţi, duminică, la urne, în cadrul alegerilor legislative, pentru a-i desemna pe cei 560 de parlamentari din ambele Camere ale Parlamentului de la Varşovia. Situaţia economică relativ bună a acestei ţări, într-o Europă afectată de criza datoriilor, îi oferă un avantaj echipei premierului liberal Donald Tusk, în faţa rivalului său conservator Jaroslaw Kaczynski.

Potrivit ultimului sondaj, Platforma Civică (PO) a premierului liberal se va clasa pe primul loc, cu 36 la sută din voturi. Formaţiunea este urmată îndeaproape de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), creditat cu 32 la sută din voturi. Chiar dacă sondajele arată o susţinere constantă pentru partidul la putere, analiştii consideră cursa foarte strânsă. 

În 2005, PiS a produs o surpriză câştigând legislativele chiar dacă sondajele anunţau o victorie a liberalilor. Dacă liberalii reuşesc să se menţină la putere, acest lucru va fi o premieră pentru Polonia de la prăbuşirea comunismului, în 1989. Alegerile au loc în timp ce Varşovia asigură preşedinţia Uniunii Europene, dar analiştii spun că acest factor nu va creşte susţinerea pentru Platforma Civică. Polonezii nu sunt interesaţi de chestiunile legate de UE, consideră analistul Tomasz  Grosse, ci mai degrabă de Campionatul European de fotbal pe care ţara lor urmează să-l găzduiască, anul viitor, împreună cu Ucraina.

Biserica îl sprijină pe Kaczynski

Puternica Biserică romano-catolică poloneză nu a ezitat să intervină, prin vocea episcopilor, în campania electorală, chiar cu riscul de a avantaja astfel un partid anticlerical, condus de milionarul Janusz Palikot. „Situaţia este aşa de mult timp: Biserica poloneză este politizată. Ea susţine deschis formaţiunea conservatoare PiS, a fostului premier Jaroslaw Kaczynski", declară analistul politic Adam Szostkiewicz.

Kaczynski: aluzii antigermane

Şi sentimentul anti-german a ieşit la suprafaţă în bătălia electorală. Jarosław Kaczynski a sugerat că „unele forţe obscure" au dus la alegerea Angelei Merkel drept cancelar al Germaniei. Invitat de „Newsweek Polska" pentru a clarifica această declaraţie, el a răspuns că Merkel „ştie la ce mă refer" şi a refuzat să mai comenteze.

„Gazeta Wyborcza" scrie că „nu este prima dată când Jarosław Kaczynski a jucat pe cartea resentimentului faţă de Germania". În 2005, afirmaţiile potrivit cărora bunicul candidatului de atunci şi actualul prim-ministru Donald Tusk a servit în Wehrmacht (forţele armate germane) în al Doilea Război Mondial au pavat drumul fratelui său geamăn, Lech, spre preşedinţie.

Surpriza: Janusz Palikot

Surpriza acestor alegeri ar putea veni din partea noului partid de stânga, Ruch Palikota, al omului de afaceri Janusz Palikot, care a înregistrat o ascensiune surprinzătoare în Polonia catolică, fiind creditat în sondaje cu 7-8 la sută din intenţiile de vot. „Luptăm împotriva Bisericii, care este de fapt un partid politic şi o corporaţie financiară", a declarat Palikot.

Campanie pe dezbrăcate

Lipsa de popularitate i-a făcut pe unii candidaţi să recurgă la campanii mai puţin obişnuite. Katarzyna Lenart, în vârstă de 23 de ani, s-a dezbrăcat pe internet, gest criticat de partidul său social-democrat (SLD). Katarzyna apare aşezată pe un scaun, îmbrăcată cu o cămaşă albă, cravată şi pantaloni negri, într-o înregistrare video de 40 de secunde pe care a postat-o pe You-Tube, şi începe să se dezbrace pe fundalul unei melodii. Însă, în momentul în care îşi scoate sutienul, pe ecran apare inscripţia „cenzurat", urmată de sloganul „Vrei mai mult? Votează pentru SLD. Noi suntem singurii care putem oferi mai mult".

560
de parlamentari urmează să aleagă polonezii la scrutinul de mâine.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite