Summit G7 cu zâmbete în faţa camerelor şi tensiuni în culise. Trump, către Macron: „Prietenul meu“. Tusk, despre Trump: „Sfidează ordinea mondială“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la comerţ până la reintegrarea Rusiei în club, Donald Trump s-a arătat sfidător faţă de aliaţii săi din G7 reuniţi vineri şi sâmbătă în Canada. Însă aceste ieşiri ale preşedintelui american au fost întâmpinate cu zâmbete şi mici gesturi de curtoazie.

Liderii primelor şapte industrializate ţări ale lumii s-au reunit vineri pentru un summit de două zile în La Malbaie, Québec, prima confruntare directă de la decizia administraţiei Trump de a impune taxe vamale suplimentare la oţel şi la aluminiu pentru importurile din Uniunea Europeană, Canada şi Mexic.

Preşedintele american a respectat cu stricteţe protocolul summitului, chiar dacă şi-a propus să părăsească mai devreme Canada, evitând astfel şedinţa dedicată încălzirii globale.

A zâmbit la tradiţionala fotografie de grup şi a purtat discuţii cu ceilalţi lideri, între care cancelarul german Angela Merkel şi noul premier italian Giuseppe Conte, pe care l-a felicitat pentru „marea sa victorie“.

În pofida divergenţelor afişate în ultimul timp cu Justin Trudeau, Trump a spus, în prezenţa premierului canadian, că relaţia dintre Washington şi Ottawa „nu a fost niciodată atât de bună“. A adoptat acelaşi ton şi faţă de preşedintele francez Emmanuel Macron. „Lucrurile avansează la G7“, a comentat liderul de la Elysee, numit „prietenul meu“ de către omologul său de la Casa Albă.

Imagine indisponibilă

Donald Trump, Justin Trudeau şi Emmanuel Macron zâmbind înainte de discuţiile din cadrul summitului FOTO EPA-EFE

Fără G8

Potrivit lui Trump, subiectul reintegrării Rusiei în G7 nu a fost evocat la summitul din Canada.

Înainte de a pleca spre La Malbaie, preşedintele american a făcut apel la reintegrarea Rusiei în club, de unde a fost exclusă în 2014 în urma anexării peninsulei Crimeea.

Însă propunerea lui Trump a fost respinsă imediat de membrii europeni ai G7, şi anume Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie. „Reîntoarcerea Rusiei în formatul G7 nu este posibilă atâta timp cât nu vom vedea progrese substanţiale în problema ucraineană“, a subliniat Merkel. Iniţial favorabil propunerii lui Trump, Conte s-a alăturat în cele din urmă unei poziţii comune europene, notează AFP.

În schimb, la solicitarea Marii Britanii, liderii G7 au convenit asupra înfiinţării unei unităţi de reacţie rapidă la ameninţările Rusiei, incluzând un spectru larg - de la atacuri cibernetice până la cazuri de otrăvire.

Imagine indisponibilă

FOTO EPA-EFE

Compromis în chestiuni de comerţ?

Şedinţa pe tema comerţului s-a desfăşurat aşa cum s-a anticipat. Trump a întors acuzaţia de protecţionism contra Uniunii Europene şi Canadei, denunţând existenţa unor schimburi „inechitabile“, cum ar fi la produsele lactate, transmite AFP.

Potrivit preşedinţiei franceze şi unei alte surse care a urmărit şedinţa, cei şase au respins datele avansate de Trump, dând ca exemplu pieţele americane în care europenii nu au acces liber, cum ar fi pieţele publice.

Cei şase lideri s-au exprimat pentru evitarea unui război comercial şi au încercat să-l convingă pe locatarul de la Casa Albă că taxele nu vor face decât să distrugă economia Statelor Unite şi să afecteze creşterea mondială.

Dar Donald Trump intenţionează să-i forţeze să accepte mai multe importuri de produse „Made in America“, aşa cum a făcut individual cu China, Mexic şi Japonia, remarcă AFP.

Tusk, mesaj dur către Trump

Vineri, în deschiderea summitului, preşedintele Consiliului European Donald Tusk i-a reproşat lui Donald Trump că „sfidează“ ordinea mondială.

„Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult, totuşi, este să văd că ordinea mondială, bazată pe reguli comune, este sfidată nu de către suspecţi obişnuiţi ci, în mod surprinzător, de către marele şi principalul său arhitect: Statele Unite“, a declarat Tusk într-o conferinţă de presă.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite