Sumatra poate fi devastată de un megacutremur de 8,5 grade pe sacara Richter

Sumatra poate fi devastată de un megacutremur de 8,5 grade pe sacara Richter

Cataclismul ar putea afecta toate casele din Sumatra

Un megacutremur de cel puţin 8.5 grade pe scara Richter şi cu potenţialul de a forma un tsunami la fel de ucigător precum cel care a omorât 226.000 de persoane în 2004 se pregăteşte să aibă loc lângă insula indoneziană Sumatra, susţin mai mulţi oameni de ştiinţă, citaţi miercuri de Efe.

Ştiri pe aceeaşi temă

'Este foarte probabil să se producă un cutremur puternic, cu o magnitudine de peste 8,5 grade în insulele Mentawai, lângă Sumatra. Şi este foarte posibil ca acest seism să provoace un tsunami', a declarat pentru Efe seismologul indonezian Fauzi, directorul Agenţiei de Meteorologie şi Geofizică a Indoneziei (BMG).

Colegul său, cunoscutul profesor John McCloskey, de la Institutul de cercetare a ştiinţelor mediului de la Universitatea din Ulster, a tras un semnal de alarmă în această săptămână în revista specializată 'Nature Geoscience', cu privire la acelaşi pericol.

McCloskey a menţionat că una dintre zonele cele mai expuse devastării este Padang, capitala provinciei Sumatra Occidentală, cu o populaţie de un milion de locuitori, şi care a fost parţial distrusă de seismul cu magnitudinea de 7,6 grade care în septembrie 2009 a omorât cel puţin 1.100 de persoane.

'Ameninţarea legată de producerea unui astfel de fenomen este clară şi este foarte important să acţionăm urgent pentru a atenua (impactul) acestuia', a adăugat expertul, foarte apreciat de colegii săi după ce a prevăzut, cu două săptămâni înainte, seismul din martie 2005 din insula Nias, în vestul Sumatrei.

Epicentrul viitorului cataclism va fi localizat sub micuţa insulă Siberut, în Mentawai, un arhipelag îndepărtat în vestul Sumatrei, cu o lungă istorie seismică. McCloskey susţine că regiunea suferă, în medie, un cutremur puternic la fiecare două secole, iar falia acumulează tensiune din 1797, concluzia fiind că acum se află 'pe punctul de a crăpa'.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: