VIDEO „Suleyman Magnificul“, în mijlocul protestatarilor din Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre manifestanţi, jurnaliştii l-au surprins pe actorul Halit Ergenc, care-l  interpretează pe sultanul Suleyman, în serialul „Suleyman Magnificul”.

Indignat de duritatea cu care autorităţile au răspuns protestelor, Halit Ergenc a postat fotografii din timpul protestelorcu răniţi, sânge, panică. A venit cu soţia sa, iniţial cu măşti pe faţă, pentru a nu fi recunoscuţi, dar au fost imediat depistaţi, de jurnalişti şi de manifestanţi, în Piaţa Taksim.
 
Zeci de răniţi şi aproape o mie de persoane arestate. Acesta este bilanţul a două zile de confuntări violente cu poliţia în numeroase oraşe ale Turciei, unde o manifestaţie împotriva planurilor de renunţare la un parc din Istanbul s-a transformat într-o mişcare anti-guvernamentală de proporţii.

Sute de protestatari au rămas duminică în Piaţa Taksim din Istanbul, unde au avut loc cele mai crunte violenţe.  Ieri după-amiază, poliţia turcă a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa aproximativ 1.000 de manifestanţi adunaţi la Ankara.

Forţele de ordine au intervenit în timp ce protestatarii se îndreptau spre biroul premierului Recep Tayyip Erdogan. În total, în zilele precedente, au fost răniţi 26 de agenţi de poliţie şi 53 de civili, o persoană fiind în stare gravă. Printre persoanele rănite se numără şi un parlamentar, Sirri Süreyya Önder, atins în umăr de un proiectil cu gaze lacrimogene tras de poliţie.

Totul a început de la un plan al autorităţilor de a reconstitui o veche cazarmă din perioada imperiului otoman, pentru care ar fi nevoie de distrugerea micului Parc Gezi  din celebra Piaţă Taksim din Istanbul. Câteva sute de manifestanţi ecologişti s-au luat la harţă cu poliţia, conflictul degenerînd cupă ce poliţia a recurs la gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

Violenţe s-au înregistrat nu numai în Cartierul Galata, unde se află Piaţa Taksim, dar şi în Beşiktaş. Mobilizaţi pe internet, mii de oameni au ieşit pe străzi în aproape 50 de oraşe turceşti. Au apărut 90 de manifestaţii de protest, de data aceasta la adresa politicii guvernului, înclusiv la Ankara, Izmir sau Antalia. Aşa s-a născut una dintre cele mai mari mişcări de contestare a guvernului islamo-conservator al premierului Reccep Tayyip Erdogan, aflat la putere în Turcia din 2002.

Deşi venitul pe cap de locuitor s-a triplat sub actuala conducere, premierul este acuzat că este prea autoritar şi că doreşte islamizarea societăţii turce, mai ales după recenta introducere a unei legi de restricţionare a consumului de alcool.

 Blestemaţi de Erdogan

Halit Ergenc (43 de ani), unul dintre cei mai îndrăgiţi actori ai Turciei, se consideră o persoană încăpăţânată şi recunoaste că este un perfecţionist când vine vorba de munca lui.

Actorul Este născut în anul 1970, în Istanbul. În 1989 a absolvit Facultatea de Marină iar în acelaşi an s-a înscris la Universitatea Mimar Sinan din Istanbul, la Secţia de Operă şi Teatru Muzical. A jucat în mai multe piese de teatru, au urmat câteva filme şi în cele din urmă a început să joace şi în seriale care s-au bucurat de mare succes în Turcia şi în străinătate.

Actorul, care într-o vreme a stat la New York, unde a lucrat ca şi chelner, declara într-un interviu că îi place foarte mult Istanbulul, oraş în care locuieşte cu soţia sa. „Îmi place Istanbulul cu toate avantajele şi dezavantajele lui: festivaluri, concerte, expoziţii şi multe alte evenimente. În schimb e viaţă de metropolă, fiecare aleargă de colo-colo, se plânge de trafic, totul devine obositor la un moment dat. Nu prea ieşim mult, decât dacă e necesar. Preferăm să stăm acasă, cu familia“, a mărturisit Halit Ergenc, potrivit Kanald.ro.

Halit Ergenc este căsătorit cu actriţa Berguzar Korel (interpreta personajului Şeherazat din serialul „1001 nopţi“) cu care are un fiu, Ali.

Citește și: Suleyman contra Erdogan

„Suleyman Magnificul” şi soţia sa, în mijlocul protestatarilor din Turcia


Actorul ştie că serialul „Suleyman Magnificul – Sub domnia iubirii“ a fost foarte bine primit în România şi spune că s-a pregătit pentru acest rol timp de un an şi jumătate. „Am citit foarte mult despre perioada lui Suleyman Magnificul, ca să înţeleg şi mai bine personajul şi contextul social-politic în care a trăit. M-am documentat foarte mult, am citit cărţi de istorie, am stat de vorbă cu oameni specializaţi în istorie, ştiam să călăresc dar m-am perfecţionat, am luat lecţii de matrak (un joc foarte popular în aramata otomană). Pentru acest proiect m-am pregătit un an şi jumătate“, a declarat interpretul lui Suleyman.
 
Deşi serialul a avut audienţe uriaşe în toate ţările în care a fost difuzat, nu a fost deloc pe placul primului ministru al Turciei. Recep Tayyip Erdogan a criticat vehement producţia TV, pe motiv că viaţa sultanului nu este prezentată conform izvoarelor istorice şi contravine bunelor moravuri musulmane.

„Ei întreabă de ce ne ocupăm de ceea ce se întâmplă în Irak, în Siria şi în Gaza. Însă noi suntem interesaţi de tot ceea ce are legătură cu strămoşii noştri. Ei nu îi cunosc pe taţii şi pe strămoşii noştri decât prin intermediul serialului «Suleyman Magnificul», dar acel Suleyman din serial nu este cel pe care noi îl cunoaştem", a spus Erdogan.

„El şi-a petrecut 30 de ani din viaţă în şaua calului, nu în palate, aşa cum ne este arătat la televizor. Îi blestem şi îi condamn pe realizatorii acestui serial şi pe proprietarii acestui post de televiziune, care se joacă cu valorile poporului“, a mai spus premierul.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite