Sudanul de Sud: cele două tabere vor începe negocierile miercuri

Sudanul de Sud:
cele două tabere vor începe negocierile miercuri

Forţele armate din Sudanul de Sud şi-au ales tabără pe care să o susţină în funcţie de criteriul etniei. FOTO: Reuters

Reprezentanţii Guvernului Sudanului de Sud şi ai rebelilor care-l susţin pe fostul vicepreşedinte, Riek Machar, au fost de acord cu încetarea ostilităţilor, potrivit declaraţilor făcute de mediatorii Autorităţii Interguvernamentale pentru Dezvoltare.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Preşedintele Salva Kiir şi Riek Machar au fost de acord cu încetarea ostilităţilor şi au numit negociatori pentru a ajunge la o încetare efectivă a conflictului şi supravegheat” de către un organism independent, potrivit declaraţiei emise de  Autoritatea Interguvernamentală pentru Dezvoltare, citată de AFP.

Cele două delegaţii vor ajunge miercuri în Etiopia, nu marţi, aşa cum a fost făcut anunţul iniţial, a declarat marţi seară ministrul etiopian de Externe, Tedros Adhanom. Reprezentantul etiopian şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte violenţele din Bor, acesta luând în considerare şi un posibil eşec al negocierilor.

Reprezentanţii guvernamentali ai Sudanului de Sud au declarat că exclud un posibil compromis ce presupune împărţirea puterii cu Riek Machar.

Sudanul de Sud este în prezent într-un conflict de natură civilă între partizanii fostului vicepreşedinte Riek Machar şi cei ai preşedintelui Salva Kiir. Preşedintele Sudanului de Sud, Salva Kiir, din etnia Dinka, a raportat în această săptămână că violenţele aflate în curs de desfăşurare a fost o tentativă de lovitură de stat şi a dat vina pe vicepreşedintele Machar, de etnie Nuer.

Conflictul a făcut până în acest an peste o mie de victime, iar aproximativ 200.000 au plecat din zona de conflict începând cu 15 decembrie.

Pe plan internaţional, Consiliul de Pace şi securitate al Uniunii Africane s-a reunit luni în Gambia pentru a discuta situaţia unuia din cele mai noi state ale lumii, Sudanul de Sud fiind ţara independentă din iulie 2011.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: