Sudanul de Sud: ONU va dubla prezenţa trupelor de menţinere a păcii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat planurile pentru a spori prezenţa trupelor de menţinere a păcii în Sudanul de Sud, ţară puternic afectată de conflictele între facţiuni rivale ale armatei.  Potrivit noilor decizii, ONU intenţionează să trimită un număr aproape dublu de soldaţi care să restabilească pacea în cel mai tânăr stat din lume.

Toţi cei 15 membri ai Organizaţiei Naţiunilor Unite au autorizat miercuri cererea Secretarului General Ban Ki-moon de a consolida misiunea ONU în Sudanul de Sud, la 12.500 de trupe şi 1.323 de poliţişti. Mandatul anterior prevedea prezenţa a 7.000 de trupe şi 900 de poliţişti, notează postul Al-Jazeera pe pagina sa online.

Guvernul din Juba a transmis miercuri că trupele sudaneze s-au luptat pentru a-i împiedica pe rebelii loiali fostului vicepreşedinte Riek Machar să preia controlul asupra principalelor unităţi producătoare de petrol din oraşul Malakal, statul Nilul Superior.

Câmpurile petroliere din Nilul Superior (una dintre unităţile administrativ-teritoriale ale Sudanului de Sud), care produc aproximativ 200.000 de barili de petrol pe zi, sunt departe de Malakal şi se află sub controlul forţelor guvernamentale, potrivit declaraţiilor lui Ateny Wek Ateny, purtător de cuvânt al preşedinţiei Sudanului de Sud. „Câmpurile de petrol sunt în siguranţă”, a mai spus Ateny.

Observatorii au transmis că au izbucnit ciocniri violente în aproape toate oraşele din Sudanul de Sud, mai puţin în Malakal, oraşul-reşedinţă al statului Nilul Superior, bogat în resurse de subsol.

Cu toate acestea, rebelii deţin controlul asupra oraşului Bentiu, capitala statului Unitatea, unul dintre cele mai importante producătoare de petrol din Sudanul de Sud.

Cifrele oficiale ale bilanţului victimelor este de 500 de morţi în fiecare zi, însă mulţi specialişti sunt de părere că adevăratele cifre depăşesc 1.000 de morţi zilnic. oficialii internaţionali au atras atenţia că Sudanul de Sud este în pragul unui război civil, lipsa unei intervenţii poate duce la declanşarea unui genocid.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite