Sudanul normalizează legăturile cu Israelul. „Multe alte acorduri de pace vor urma în Orientul Mijlociu”, a anunţat Donald Trump

Sudanul normalizează legăturile cu Israelul. „Multe alte acorduri de pace vor urma în Orientul Mijlociu”, a anunţat Donald Trump

Donald Trump în teleconferinţa cu Sudan şi Israel după încheierea unui acord de pace FOTO EPA-EFE

Sudanul va normaliza relaţiile cu Israelul, a anunţat Donald Trump, în contextul în care Washingtonul a mediat acordul de pace, după ce recent alte două ţări din Liga Arabă au recunoscut Israelul, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Trump a adăugat că „cel puţin alte cinci ţări arabe” îşi doresc un acord de pace cu Israelul şi că „multe alte acorduri de pace vor urma în Orientul Mijlociu”. Emiratele Arabe Unite şi Bahrainul au devenit recent primele ţări din Orientul Mijlociu care îşi normalizează relaţiile cu Israelul în 26 de ani.
 
Anunţul vine în contextul în care Trump a scos Sudanul de pe lista ţărilor care sponsorizează terorismul.
Presa a fost invitată în Biroul Oval unde Trump se afla în conferinţă telefonică cu premierii celor două ţări.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că acordul este „un progres dramatic către pace” şi începutul unei „noi ere”. El a declarat că delegaţiile sudaneze şi israeliene urmează să se întâlnească pentru discuţii privind cooperarea comercială şi agricolă. Acordul prevede ajutor şi investiţii ale Israelului în Sudan, în special în tehnologie şi agricultură.
 
Premierul sudanez Abdalla Hamdok i-a mulţumit lui Trump pentru scoaterea ţării sale de pe lista sponsorilor terorismului şi a declarat că guvernul sudanez face eforturi în sensul „unor relaţii internaţionale care servesc interesele poporului nostru”.
 
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Judd Deere a aprceiat că normalizarea legăturilor este „încă un pas important către pacea din Orientul Mijlociu în măsura în care o altă ţară se alătură Acordurilor Abarham”, denumirea acordurilor semnate deja cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrainul.
 
Pe de altă parte, Wasel Abu Youssef, un oficial de la Organizarea de Eliberare a Palestinei, a declarat că acordul o nouă înjunghiere pe la spate pentru palestineni.
 
Trump a spus că vede şi un acord între palestinieni şi Israel: „Palestienii vor să facă ceva. Sunt sigur că se va realiza şi asta”. Preşedintele american că cel mai probabil următoarea ţară care se va aşeza la masa negocierilor va fi Arabia Saudită, potrivit Fox News.
 
 
Ţările arabe au condiţionat negocierile de pace cu Israelul de retragerea acestuia din teritoriil ocupate în războiul din 1967 şi stabilirea unui stat cu capitala în Ierusalimul de Est.
 
Sudanul a fost un duşman al Israelului încă de la înfiinţarea acestuia din urmă, în 1948. În Sudan s-a întâlnit Liga Arabă, în 1967, când a adoptat declaraţia comună împotriva normalizării relaţiilor cu Israelul, şi anume„nu păcii cu Israelul, nu recunoaşterii şi nu negocierilor” cu acest stat.
 
Sudanul a purtat războaie împotriva Israelului şi a asigurat adăpost grupărilor de gherilă palestiene, fiind suspectat şi că a trimis arme iraniene militanţilor palestinieni din Gaza.
 
Schimbarea a survenit odată cu înlăturarea de la putere a preşedintelui Omar al-Bashir, care a guvernat ţara peste două decenii şi instaurarea unui consiliu militar şi civil de tranziţie. Generalii sudanezi au susţinut stabilirea relaţiilor cu Israelul ca o cale de ridicare a sancţiunilor SUA şi a permite ţării să primească ajutoare şi împrumuturi internaţionale.
 
În cursul săptămânii, Donald Trump  a anunţat scoaterea Sudanului de pe lista sponsorilor terorismului în schimbul unei compensaţii de 335 de milioane de dolari pentru victimele  atacurilor asupra ambasadelor americane din Africa, comise de Al-Qaida în timp ce liderul său Osama bin Laden se adăpostea în Sudan. Un oficial american senior a declarat că Sudanul a împrumutat aceşti bani.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările