Submarinul argentinian dispărut cu 44 de oameni la bord în 15 noiembrie 2017, găsit pe fundul Atlanticului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epava unui submarin care a dispărut în Oceanul Atlantic, cu 44 de oameni la bord, în urmă cu un an, a fost găsită, a anunţat Marina argentiniană, potrivit BBC.

Submarinul argentinian San Juan a dispărut la 430 de kilometri de coasta Argentinei, pe 15 noiembrie 2017. Marina argentiniană a oprit operaţiunile de căutare la două săptămâni după dispariţia navei submersibile. La un an de la pierderea contactului, oficialii au anunţat că submarinul a fost găsit la o adâncime de 800 de metri, pe fundul Oceanului Atlantic, de către specialiştii unei companii americane.

Anterior anunţului, autorităţile argentiniene au dat publicităţii o imagine cu fundul oceanului, sugerând că un obiect de 60 de metri lungime ar putea fi submarinul dispărut.

Familiile celor 44 de membri ai echipajelor s-au întâlnit în cursul acestei săptămâni, la un eveniment de comemorare, iar preşedintele Mauricio Macri le promisese că eforturile de căutare ale epavei vor continua.

Ce s-a întâmplat cu submarinul San Jose?

Submarinul Ara San Juan FOTO Sky.com

Submarinul San Juan se întorcea dintr-o misiune de rutină de la Ushuaia, în apropiere de extremitatea sudică a Americii de Sud, când a raportat o „defecţiune electrică“.

Potrivit unui oficial al Armatei argentiniene, submarinul a ieşit la suprafaţă şi a transmis informaţii despre „un scurtcircuit“ la bateriile navei. Echipajul a primit ordinul de a-şi întrerupe misiunea şi de a reveni imediat la baza navală Mar del Plata.

tty

Ultimul contact al Marinei argentiniene cu submarinul San Jose a avut loc la 10:30 GMT, pe 15 noiembrie 2017, când căpitanul a raportat că membrii echipajului sunt în regulă.

La opt zile de la dispariţia submarinului, Organizatia tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty – CTBT), cu sediul la Viena, a anunţat că a detectat un zgomot la câteva ore după ultimul contact cu submarinul. Organizaţia, care administrează o reţea de senzori pentru monitorizarea exploziilor nucleare, a informat că a înregistrat o „anomalie hidro-acustică“ la circa 30 de mile marine (60 de kilometri) nord de ultima poziţie cunoscută a submarinului, la ora 13:31 GMT.

Marina argentiniană a informat că ar fi putut fi vorba despre sunetul produs de implozia submarinului.

Un purtător de cuvânt al Marinei a declarat, anul trecut, că bateriile s-ar fi scurtcircuitat după ce ar fi fost inundate de apa care a intrat la bordul submarinului prin sistemul folosit de alimentare cu aer de la suprafaţă atunci când nava se scufundă. Echipajul raportase defecţiunea şi primise ordin să revină la bază când submarinul a dispărut.

Citeşte şi:

Ultimul mesaj venit de la bordul submarinului argentinian dispărut în sudul Oceanului Atlantic

Şansele de a găsi supravieţuitori pe submarinul argentinian dispărut, minime. La bord se afla şi „Regina mărilor“ INFOGRAFIE VIDEO

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite