SUA şi-au notificat la ONU intenţia de a se retrage din Acordul de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump (în imagine) consideră Acordul de la Paris ca fiind nefast pentru economia americană
Donald Trump (în imagine) consideră Acordul de la Paris ca fiind nefast pentru economia americană

Statele Unite au confirmat în scris ONU intenţia de a se retrage din Acordul de la Paris privind modificările climatice, însă vor continua să participe la negocieri internaţionale, a anunţat Departamentul de Stat american, relatează AFP.

Washingtonul va participa la viitoarea conferinţă anuală ONU pe tema încălzirii globale - COP23 - care va avea loc în noiembrie la Bonn, în Germania.

Potrivit Departamentului de Stat, `această participare va include negocieri în curs cu privire la liniile directoare în vederea punerii în aplicare a Acordului de la Paris“.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat la 1 iunie retragerea Statelor Unite din acest acord vizând să limiteze încălzirea globală, semnat în 2015 de 195 de ţări, în capitala franceză.

El a denunţat acest text ca nefast pentru economia americană, însă fără să excludă să reintre în proces, în urma unei renegocieri, eventual după încheierea unui `nou acord care să protejeze“ Statele Unite.

În faţa dezamăgirii exprimate de partenerii Washingtonului, secretarul de Stat Rex Tillerson a dat asigurări că prima putere economică mondială îşi va continua eforturile în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Astăzi (vineri), Statele Unite au prezentat o comunicare Naţiunilor Unite (...) cu privire la intenţia Statelor Unite din Acordul de la Paris imediat ce vor putea“ să facă acest lucru, a anunţat Departamentul de Stat.

Potrivit Acordului de la Paris, notificarea oficială a retragerii va putea să aibă loc efectiv doar după trei ani de la intrarea acestuia în vigoare, care a avut loc pe 4 noiembrie 2016.

Donald Trump va putea, deci, să denunţe în mod oficial Acordul de la Paris abia în 2019.

Urmează, apoi un preaviz de un an, în vederea unei ieşiri efective.

„Aşa cum a spus preşedintele“, „el este deschis unei reveniri în Acordul de la Paris, dacă Statele Unite pot să obţină prevederi care să le fie mai favorabile, mai favorabile economiei lor, cetăţenilor lor şi contribuabililor lor“, a adăugat diplomaţia americană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite