SUA spun că 1 martie este termenul-limită pentru ajungerea la un acord comercial cu Beijingul

SUA spun că 1
martie este termenul-limită pentru ajungerea la un acord comercial cu Beijingul

Donald Trump şi Xi Jinping FOTO EPA

Negocierile comerciale dintre Statele Unite şi China trebuie să ajungă la o finalitate reuşită până pe 1 martie sau noile tarife vor fi impuse, a declarat Robert Lighthizer, reprezentantul pentru Comerţ al SUA, subliniind că acesta este termenul-limită, informează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pieţele globale sunt tensionate în privinţa unei ciocniri între primele două cele mai mari puteri economice ale lumii, ca urmare a excendentului comercial imens pe care China îl are cu SUA şi a afirmaţiilor Statelor Unite conform cărora Beijingul fură proprietate intelectuală şi tehnologie. 
 
„În ceea ce mă priveşte, este vorba despre un termen-limită. Când discut cu preşedintele Statelor Unite, el nu vorbeşte despre un termen care să depăşească luna martie,” a declarat Lighthizer într-o emisiune la CBS, referindu-se la decizia recentă a preşedintelui Trump de a amâna noi tarife asupra bunurilor chineze, cât timp încă se poartă negocieri.
 
„Felul în care acest lucru este pregătit presupune ca la sfârşitul celor 90 de zile, aceste tarife să fie crescute,” a menţionat Lighthizer, care a fost ales să conducă negocierile.
 
După o săptămână agitată pe pieţe, investitorii „pot fi asiguraţi că dacă se poate ajunge la o înţelegere care să acorde protecţie tehnologiei SUA şi să obţină un acces adiţional pe piaţă… preşedintele vrea să o facă,” a mai spus Lighthizer. „Dacă nu, vom avea tarife.”
 
La începutul lunii, Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping au căzut de acord asupra amânării creşterii cu 25 la sută a tarifelor impuse de SUA pentru bunuri chineze în valoare de 200 de miliarde de dolari, de la 1 ianuarie, cât timp cele două părţi negociază o înţelegere.
 
Însă arestarea directoarei financiare a Huawei a stârnit din nou îngrijorare pe pieţele globale, acţiunea având potenţialul  de a adânci disputa comercială dintre SUA şi China.
citeste totul despre: