SUA şi Rusia au ajuns la un acord privind arsenalul chimic sirian. Armele lui Assad vor fi distruse până la mijlocul lui 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de Stat american John Kerry a anunţat că a ajuns la un acord cu omologul său rus Serghei Lavrov privind metodologia de eliminare şi distrugere a arsenalului chimic deţinut de regimul de la Damasc, informează agenţiile de presă internaţionale. Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat să susţin protocolul SUA-Rusia, iar Ban Ki-moon speră că acordul va pune capăt "suferinţelor" din Siria.

Siria trebuie să predea într-o săptămână informaţii privind arsenalul său de arme chimice ca să evite un atac, a declarat Kerry, la sfârşitul celor trei zile de negocieri desfăşurate la Geneva. 

Mai mult, şeful diplomaţiei americane a spus că inspectorii internaţonali se vor deplasa în Siria cel târziu în noiembrie, iar distrugerea armelor chimice ar trebui să se termine până la sfârşitul primului semestru din 2014. 

„Am ajuns la unele estimări privind cantităţile şi tipurile de arme chimice deţinute de regimul al-Assad şi dorim plasarea rapidă sub controlul comunităţii internaţionale", a adăugat şeful diplomaţiei americane.

Oficialul de la Washington i-a cerut lui Bashar al-Assad să-şi respecte angajamentele făcute în mod public. „Nu e timpul pentru jocuri sau orice altceva decât pentru conformare”, a mai declarat Kerry.

Obama: ”SUA rămân pregătite în cazul unui eşec al diplomaţiei”

Acordul ruso-american cu privire la distrugerea arsenalului chimic sirian constituie "un progres", a declarat sâmbătă preşedintele Barack Obama, sperând că preşedintele sirian Bashar al-Assad "se va ridica la înălţimea angajamentelor sale", relatează AFP.

"Primesc ca un progres acordul între Statele Unite şi Rusia" de la Geneva, care reprezintă o "etapă importantă", a declarat Obama într-un comunicat, precizând că Statele Unite "rămân pregătite să acţioneze în caz de eşec al diplomaţiei".

Kerry şi Lavrov spun că, dacă Siria nu se conformează, se va întocmi o rezoluţie ONU, cu referire la capitolul 7 al Cartei, care va permite folosirea forţei. 

Statele Unite şi Rusia sunt de acord cu o rezoluţie a Naţiunilor Unite care va face referire la Capitolul 7 al Cartei ONU, care prevede recurgerea la forţă (...) Nu va exista spaţiu de manevră, ci doar pentru aplicarea în totalitate a planului de către regimul Bashar al-Assad", a spus Kerry.

Cele şase puncte de acţiune prezentate de Kerry:

1. Armanentul chimic trebuie „rapid” plasat sub controlul internaţional

2. Siria trebuie să depună în termen de o săptămână a listă cu arsenalul său

3. Potrivit Convenţiei privind Armele Chimice, se vor demara proceduri pentru „distrugerea rapidă” a armamentului

4. Siria trebuie să le dea acces „imediat” inspectorilor internaţionali la toate zonele în care sunt depozitate arme chimice

5. Toate armele chimice trebuie distruse

6. ONU va asigura întreaga logistică.

Statele Unite şi alte ţări occidentale atribuie regimului sirian presupusul atac cu arme chimice comis pe 21 august la periferia Damascului, Washingtonul susţinând că incidentul s-a soldat cu aproximativ 1.400 de morţi. 

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a confirmat că intenţionează să plaseze sub control internaţional arsenalul chimic sirian. Siria a anunţat intenţia de a semna Convenţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. 

Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internaţională, propune plasarea arsenalului chimic sirian sub control internaţional şi distrugerea acestuia. Siria a acceptat planul, pentru a evita o eventuală intervenţie militară occidentală.

„Siria, Rusia şi Statele Unite au demonstrat angajamentul în favoarea unei soluţii politice. Obiectivul preşedinţilor din Statele Unite şi Rusia, Barack Obama şi Vladimir Putin, a fost atins", a afirmat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

Este posibil ca o parte din armele chimice să se afle în mâinile opoziţiei, a declarat astăzi secretarul american de stat, John Kerry, în urma tratativelor purtate cu ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, la Geneva, scrie „Vocea Rusiei”.

Putin despre atacul cu arme chimice din Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin adeclarat, într-un articol apărut miercuri seară în The New York Times (NYT), că rebelii, şi nu armata regimului Bashar al-Assad, sunt cei care au utilizat arme chimice pe 21 august lângă Damasc, cu scopul de a provoca o intervenţie a Statelor Unite, relatează AFP.

"Există toate motivele să credem că (gazul toxic) a fost folosit nu de către armata siriană, ci de către forţele opoziţiei, pentru a provoca o intervenţie a puternicilor lor susţinători străini, care s-ar plasa de aceeaşi parte cu fundamentaliştii", a scris preşedintele rus într-un articol publicat de cotidianul american.

„Este necesar să se stabilească controlul asupra tuturor armelor chimice”, a subliniat secretarul american de stat John Kerry.

Statele Unite estimează că Siria dispune de 54 de locaţii unde sunt fabricate sau depozitate arme chimice, evaluând stocurile, împreună cu Rusia, la aproximativ 1.000 de tone, afirmă un oficial american citat de AFP.

"Există probabil 45 de locaţii asociate programului sirian de arme chimice", precizează oficialul american, sub protecţia anonimatului.

"Rusia şi Statele Unite estimează cantitatea de arme chimice la aproximativ 1.000 de tone", adaugă oficialul citat.

Susţinere internaţională pentru acordul SUA-Rusia

Marea Britanie, Franţa şi Germania au salutat acordul dintre Statele Unite şi Rusia privind arsenalul chimic sirian, anunţând că aşteaptă aplicarea deplină a acestuia, informează AFP.

"Am vorbit cu secretarul de Stat John Kerry. Marea Britanie salută acordul dintre Statele Unite şi Rusia privind armele chimice din Siria", a declarat ministrul britanic de Externe, Wiliam Hague, subliniind că este necesar ca planul să fie implementat "urgent".

La rândul său, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a apreciat că acordul de la Geneva sporeşte "considerabil" perspectivele de soluţionare pe cale politică a conflictului sirian.

"O pace durabilă în Siria nu va putea fi instaurată prin acţiuni militare, ci doar prin soluţii politice", a insistat şeful diplomaţiei germane.

"Proiectul de acord dintre SUA şi Rusia constituie un progres important", a reacţionat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius.

Ban Ki-moon: ”Acordul va pune capăt suferinţelor din Siria”

Acordul ruso-american privind eliminarea armelor chimice siriene trebuie să pună capăt "suferinţelor" sirienilor, a declarat sâmbătă secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, citat de AFP, relatează Mediafax.

"Sper cu ardoare că acordul încheiat sâmbătă va împiedica utilizarea din nou a armelor chimice în Siria şi va pregăti drumul pentru o soluţie politică, pentru a pune capăt suferinţelor poporului sirian", a spus Ban Ki-moon.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite