SUA, Regatul Unit şi Australia anunţă AUKUS, o iniţiativă de contracarare a Chinei. Australia va deveni a şaptea ţară deţinătoare de submarine nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden şi Boris Johnson / FOTO EPA-EFE
Joe Biden şi Boris Johnson / FOTO EPA-EFE

Statele Unite, Regatul Unit şi Australia pun la punct o înţelegere trilaterală de securitate în vederea contracarării Chinei.

Iniţiativa, numită AUKUS, a fost anunţată de preşedintele Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson şi premierul britanic Scott Morrison, în cadrul unei videoconferinţe. Cei trei lideri spun că iniţiativă reprezintă următorul pas al unei alianţe mai vechi.

Morrison a anunţat că echipe de lucru din cele trei state vor redacta un plan comun în următoarele 18 luni pentru construcţia unei flote de submarine nucleare australiene. În momentul finalizării proiectului, Australia va deveni a şaptea ţară din lume care va deţine submarine nucleare.

„Vreau să fiu clar. Australia nu caută să obţină arme nucleare ori să-şi pună la punct capabilitatea nucleară civilă”, a ţinut să spună premierul australian.

Cu toate că niciunul dintre cei trei lideri nu au menţionat China, nu există nicio îndoială că iniţiativa vine ca răspuns la expansiunea Beijingului în Marea Chinei de Sud şi a retoricii tot mai agresive împotriva Taiwanului.

„Trebuie să fim capabili să ne confruntăm atât cu actualul context strategic din regiune, cât şi cu posibila sa evoluţie, pentru că viitorul naţiunilor noastre şi al lumii depinde de o zonă Indo-Pacifică liberă şi deschisă care să reziste în următoarele decenii”, a spus Biden.

Un oficial american de rang înalt a declarat că înţelegerea reprezintă „o decizie fundamentală, care leagă Australia de SUA şi de Regatul Unit pentru multe generaţii de acum încolo”, conform The Guardian.

Iniţiativa pune capăt contractului de 90 de miliarde de dolari semnat de Australia în 2016 cu compania franceză Naval Group, după ce înţelegerea a fost afectată de diferite probleme, de la întârzieri la costuri mai ridicate decât cele convenite iniţial. „Lumea e o junglă”, spune pe Twitter fostul ambasador francez la Washington, Gerard Araud. „Franţei tocmai i s-a reamintit acest adevăr dur prin modul în care SUA şi Regatul Unit au înjunghiat-o în spate în Australia. C’est la vie.”

Până acum, SUA a mai împărtăşit propria tehnologie de propulsie nucleară doar cu Regatul Unit, într-o înţelgere datând din 1956, dar un oficial american a spus că în prezent SUA se confruntă „cu un set de circumstanţe unice”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite