SUA se luptă să-i aducă la masa negocierilor pe preşedintele Afganistanului şi pe talibani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA au fost lăsate să lupte pe cont propriu pentru a menţine posibilitatea unor negocieri de pace cu talibanii din Afganistan, după ce preşedintele Hamid Karzai a abandonat discuţiile şi a suspendat  comunicarea cu oficialii americani privind retragerea trupelor aliate şi predarea ştafetei către forţele de securitate afgane.

Karzai s-au înfuriat din cauza iniţiativei talibanilor de a înfiinţa un birou politic în capitala Qatarului, care părea să fie o reprezentanţă rivală cu Înaltul Consiliu pentru Pace, înfiinţat de preşedinte în 2011, notează cotidianul britanic „The Guardian”.

Talibanii au organizat marţi o ceremonie de inaugurare a unei reprezentanţe în Doha, arborând steaguri şi bannere care purtau inscripţia „Biroul Politic al Emiratelor Islamice ale Afganistanului”, nume folosit de fundamentalişti acum mai mult de un deceniu, când conduceau ţara.

Conform unei declaraţii emise de biroul preşedintelui afgan, iniţiativa talibanilor reprezintă o acţiune „total opusă faţă de garanţiile pe care Statele Unite ale Americii le-au făcut Afganistanului”. Alţi politicieni afgani au susţinut că iniţiativa fundamentaliştilor este o tentativă de subminare a suveranităţii ţării şi a guvernului ales de popor.

„Înţelegerea iniţială a fost că biroul trebuia înfiinţat numai şi numai pentru negocieri, nu drept o entitate politică paralelă cu Ambasada Afgană, care există deja”, a declarat pentru AP Shadiullah Nooristani, membru al Înaltului Consiliu de Pace.

Ulterior, Secretarul american de Stat John Kerry a discutat prin telefon cu preşedintele Karzai şi l-a asigurat că preocupările sale erau justificate şi că va depune eforturi susţinute pentru a rezolva situaţia. Tot atunci, oficialul american a subliniat că SUA nu recunoaşte numele „Emiratele Islamice ale Afganistanului”.

De asemenea, şi oficialii Ministerului de Externe din Qatar au condamnat titlul ales de talibani, încercând să limiteze tensiunile. Aceştia au anunţat că însemnele cu numele biroului nou deschis au fost îndepărtate.

Omniprezenţa SUA

O problemă mai mare decât numele reprezentanţei talibanilor este insistenţa Statelor Unite de a participa la negocierile care privesc guvernul afgan. Puterea de la Kabul ar prefera ca SUA să se limiteze la implicarea în chestiuni mai izolate, cum ar fi soarta deţinuţilor talibani din închisoarile americane.

Cu toate acestea, tensiunile rămân o mare problemă în regiune, în special în ce priveşte rolul pe care îl va juca Statele Unite în cadrul negocierilor de pace, o decizie istorică din ultimii 12 ani de război civil în Afganistan. „Încă ne consultăm cu guvernul afgan pentru a decide care sunt cei mai buni paşi de urmat”, a declarat Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA.

Psaki a mai adăugat că Statele Unite sunt hotărâte să ţină negocierile de pace, însă oficialii americani admit că începutul este dezamăgitor. „Am fost conştienţi întotdeauna că vor apărea obstacole”, a spus purtătorul de cuvânt american.

Talibanii, parteneri la masa negocierilor

Deschiderea biroului a schimbat statutul talibanilor în lume”, a explicat Martin van Bijlert, analist politic din Afganistan. „Au devenit mult mai uşor de acceptat, le-a îmbunătăţit imaginea, le-a dat un statut respectabil. Şi cred că guvernul afgan a fost nemulţumit că nu mai este în centrul atenţiei.”

Cu toate acestea, un oficial american a declarat sub condiţia anonimităţii pentru AP că în următoarele zile ar putea avea loc la Qatar prima întâlnire oficială între SUA şi reprezentanţii talibanilor, deşi nu a fost stabilită o dată exactă. Cert este că neîncrederea lui Karzai faţă de SUA şi talibani a fost din nou confirmată, după ce americanii au anunţat că vor continua demersul negocierilor, iar primele discuţii vor exclude participarea guvernului afgan.

Acuzaţiile lansate de puterea de la Kabul

Biroul prezidenţial de la Kabul a emis recent o declaraţie prin care liderul afgan critica Washingtonul şi a anunţat că suspendă discuţiile negocierile privind prezenţa trupelor americane în Afganistan şi după retragerea de la sfârşitul anului 2014. Karzai nu a ezitat să acuze administraţia Obama de duplicitate, condamnând atenţia arătată fundamentaliştilor.

Karzai a susţinut că Înaltul Consiliu pentru Pace nu va întra în discuţii cu talibanii până când negocierile nu vor fi conduse de Afganistan. De asemenea, fundamentaliştii au fost criticaţi de liderul de la Kabul, care a insistat că atacurile trebuie să se încheie înainte să poată fi demarate noi discuţii, notează „The Guardian”.

Cu toate acestea, fundamentaliştii nu s-au arătat dispuşi să renunţe la arme şi recent şi-au asumat responsabilitatea pentru un atac cu rachetă ce a lovit marţi o bază americană în afara capitalei afgane, în urma căruia şi-au pierdut viaţa patru militari americani.

Mai mult de atât, cinci poliţişti afgani au murit în aceeaşi zi, ucişi de alţi cinci ofiţeri, fiind cel mai recent „atac din interior” care afectează şi mai mult credibilitatea forţelor de securitate afgane, în curs de formare. Oficialii de la Kabul au susţinut că seria de crime se datorează infiltrărilor talibane.

Timp de mai mulţi ani, Karzai s-a opus unor discuţii de pace organizate în afara Afganistanului şi nu a agreeat ideea unor negocieri conduse de SUA. Pe de altă parte, talibanii nu şi-au dorit niciodată să negocieze cu preşedintele afgan, şi au preferat discuţiile directe cu oficialii americani. Fundamentaliştii l-au acuzat pe Karzai că este „marioneta americanilor”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite