SUA au lansat atacuri aeriene asupra poziţiilor miliţiilor pro-iraniene din estul Siriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock (Arhiva)
Foto Shutterstock (Arhiva)

Preşedintele american Joe Biden a ordonat atacuri aeriene asupra poziţiilor militare ale unor miliţii proiraniene din estul Siriei după atacurile recente cu rachetă asupra obiectivelor americane din Irak. Raidurile aeriene au avut loc în noaptea de joi spre vineri.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, a declarat că loviturile au distrus "mai multe infrastructuri situate la un post de frontieră utilizat de miliţiile susţinute de Iran, între care Kataeb Hezbollah şi Kataeb Sayyid al-Shuhada (KSS). Loviturile au fost autorizate ca răspuns la atacurile recente asupra personalului american şi a Coaliţiei din Irak şi la ameninţările în curs împotriva acestui personal”.

Unii oficiali occidentali şi irakieni spun că atacurile, adesea revendicate de grupări puţin cunoscute, sunt efectuate de militanţi cu legături cu Kata’ib Hezbollah ca un mod prin care aliaţii iranieni să hărţuiască forţele SUA fără a fi traşi la răspundere.

Trei atacuri cu rachete atribuite grupărilor armate pro-iraniene au avut loc într-o singură săptămână vizând baze aeriene ale coaliţiei şi ambasada americană din Irak.

"Acest răspuns militar proporţional a fost efectuat în paralel cu măsurile diplomatice, în special consultări cu partenerii coaliţiei antijihadiste din Irak şi Siria.

Operaţiunea trimite un mesaj clar: preşedintele Biden va proteja forţele americane şi pe cele ale coaliţiei. În acelaşi timp, am acţionat calculat, pentru a calma situaţia din estul Siriei şi din Irak", a transmis purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

"Loviturile au distrus trei camioane cu muniţie" (...) Sunt mulţi morţi. Cel puţin 17 luptători au murit, conform unui bilanţ preliminar, toţi membri ai Hachd al-Chaabi" - o coaliţie de foşti paramilitari pro-iranieni integraţi în statul irakian - a declarat pentru AFP directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane, potrivit Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite