SUA: imigraţia, combătută cu balade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul federal american a încercat totul pentru a opri fluxul de migranţi ilegali.

 A crescut numărul patrulelor de frontieră, a introdus noi sancţiuni, a desfăşurat drone, a amplasat senzori de mişcare, a ridicat ziduri. Dar de ceva timp a trecut şi la alte mijloace de descurajare.Washingtonul a finanţat discret difuzarea în Mexic şi în alte state din America Centrală a unor cântece şi scurte filme documentare privind pericolele la care se expun cei care încearcă să intre ilegal în SUA.

Autorităţile din Arizona au contactat posturi de televiziune, de radio şi ziare din Mexic şi alte state din America Centrală  pentru a le cere să informeze publicul cu privire la dramele pe care le-au suferit mulţi din cei care au trecut ilegal frontiera.

Dacă la început au fost sceptice, mijloacele de informare mexicane au răspuns în cele din urmă pozitiv la solicitare. Ziare din statele mexicane Chiapas şi Michoacan au publicat reportaje pe baza informaţiilor primite din SUA. Cele din El Salvador şi Guatemala au scris articole despre imigranţi abuzaţi, bătuţi, femei violate de călăuze şi le-au ilustrat cu fotografii din ascunzătorile supraaglomerate şi periculoase în care sunt aruncaţi cei care au recurs la un asemenea mod fraudulos de a ajunge în SUA.

Începând din 2004, poliţia de frontieră americană a cheltuit circa 1,1 milioane dolari pe an pentru a finanţa difuzarea de corridos (balade populare mexicane), scurte documentare şi alte campanii publicitare cu privire la tragediile care au loc la frontieră.

Oficial, această iniţiativă nu este sponsorizată de guvernul SUA, pentru a face mesajul mai credibil în rândul celor care se gândesc să ia drumul Statelor Unite. În ciuda criticilor cu privire la lipsa de transparenţă, operaţiunea este considerată un succes de către autorităţile. Una dintre piesele difuzate  a fost selectată pentru Latin Grammy Awards.

Deocamdată este dificil de măsurat efectul pe care această campanie îl are în rândul potenţialilor imigranţi. Totuşi, numărul arestărilor la frontieră a scăzut în mod semnificativ. Anul trecut au fost arestate 340.000 de persoane, faţă de 1,6 milioane în 2000, o scădere  pe care mulţi experţi o pun pe seama scăderii numărului celor care doresc să emigreze în SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite