SUA şi Germania încearcă să pună capăt disputelor privind gazoductul Nord Stream 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nord stream 2

Statele Unite au anunţat miercuri un acord cu guvernul german pentru a pune capăt disputelor sale asupra controversatului gazoduct Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania, dar adversarii lui Joe Biden denunţă un „cadou” făcut preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

Acest acord, aşteptat, trebuie prezentat în detaliu mai târziu astăzi, a confirmat numărul trei al diplomaţiei americane Victoria Nuland, care a dezvăluit totuşi principalele dispoziţii: posibile sancţiuni împotriva Moscovei în caz de alunecare şi angajamentul Washingtonului şi Berlinului de a pleda împreună pentru prelungirea cu zece ani a măsurilor care garantează tranzitul prin Ucraina a gazului rusesc.

„Dacă Rusia ar încerca să folosească energia ca armă sau să comită alte acte agresive împotriva Ucrainei, Germania se angajează, în acest acord cu noi, să ia măsuri la nivel naţional şi să promoveze măsuri eficiente la nivel european, inclusiv sancţiuni pentru a limita capacităţile de export ruseşti către Europa în sectorul energetic ”, a spus ea, citată de hotnews.ro.

„Celălalt aspect al acestui acord este sprijinul pentru extinderea acordului de tranzit dintre Rusia şi Ucraina, care se încheie în 2024. Vom pleda şi vom presa (...) încă zece ani”, a adăugat ea.

Zelenski invitat la sfârşitul lunii august

Statele Unite se opun cu tărie şi, de ani de zile, acestei conducte de gaz, aproape finalizată. Ei deplâng faptul că trece pe lângă Marea Baltică, dar nu şi prin Ucraina, ameninţând că va priva această ţară de o parte din veniturile colectate din tranzit, dar şi de un mijloc de presiune asupra Moscovei.

Joe Biden, însă, a ajuns să renunţe la impunerea de sancţiuni pentru blocarea proiectului, crezând că este prea târziu şi că este mai bine să pariezi pe cooperarea cu Germania - favorabilă Nord Stream 2.

Această inversare de situaţie a atras critici lui Biden din partea republicanilor, dar şi a multor lideri democraţi.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite