SUA: Barack Obama le-a cerut aliaţilor 10.000 de militari suplimentari în Afganistan

SUA: Barack Obama le-a cerut aliaţilor 10.000 de militari suplimentari în Afganistan

Barack Obama vrea mai multe trupe în Afganistan

Barack Obama le-a cerut aliaţilor săi să trimită 10.000 de militari suplimentari în Afganistan, dintre care 1.500 Franţei şi 2.000 Germaniei, scrie marţi Le Monde, precizând că Franţa este dispusă să facă un gest, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele american va prezenta marţi noua strategie pentru Afganistan şi va anunţa trimiterea a circa 30.000 de militari suplimentari.

Potrivit Le Monde, Washingtonul a cerut 2.000 de militari suplimentari Germaniei, 1.500 Italiei, 1.500 Franţei şi 1.000 Marii Britanii, printre cei 10.000 ceruţi aliaţilor. Obama ar ajunge astfel la 40.000 de militari suplimentari consideraţi necesari în august de generalul Stanley McChrystal, comandantul foerţelor NATO din Afganistan.

Le Monde precizează că Nicolas Sarkozy nu a refuzat categoric cererile omologului american. "Nu-i spunem nu lui Obama, salutăm orientarea pe care o va anunţa şi aşteptăm conferinţa din 28 ianuarie de la Londra, pentru a vedea ce sunt dispuşi să facă afganii", a declarat un membru al anturajului lui Sarkozy.

"Vom vedea cum putem face pentru a completa, dacă este necesar, dispozitivul nostru, mai ales în materie de formare", potrivit sursei.

Obama şi Sarkozy au discutat teolefonic luni. Potrivit preşedinţiei franceze, Sarkozy "a confirmat că Franţa va rămâne deplin angajată în Afganistan alături de poporul. afgan şi de aliaţi atât timp cât va fi necesar, pentru a li se permite afganilor să-şi asume treptat responsabilităţile".

"Conferinţa din Londra din 28 ianuarie va fi o ocazie pentru a examina cu preşedintele Hamid Karzai şi guvernul său angajamentele autorităţilor afgane, precum şi necesităţile suplimentare în termeni de formare,", a spus preşedinţia.

Până acum, Franţa a refuzat să trimită trupe suplimentare, faţă de cele 3.300 aflate în Afganistan.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările