SUA îl avertizează pe Lukaşenko cu o ripostă „rapidă” şi „fermă” în cazul în care îl ajută pe Putin să invadeze Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Lukaşenko FOTO EPA-EFE
Aleksandr Lukaşenko FOTO EPA-EFE

Statele Unite i-au transmis liderului de la Minsk Aleksandr Lukaşenko că se expune unei riposte „rapide” şi „ferme” în cazul în care îi permite omologului său de la Kremlin Vladimir Putin să folosească teritoriul Belarusului pentru a ataca Ucraina, informează AFP.

„La fel cum am spus clar Rusiei că va plăti scump” în cazul unei eventuale invazii, „în ultimele zile am transmis la fel de clar Belarusului că, dacă autorizează folosirea teritoriului său în vederea unui atac împotriva Ucrainei, va suferi o ripostă rapidă şi fermă din partea Statelor Unite şi aliaţilor noştri”, a declarat marţi Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

„În cazul în care o invazie este lansată din Belarus, dacă militarii ruşi sunt staţionaţi în mod permanent pe teritoriul său, NATO ar putea de asemenea să-şi revizuiască poziţia în ţările cu frontiere cu Belarusul”, a adăugat oficialul american.

Washingtonul a anunţat săptămâna trecută, în toiul unei încleştări cu Moscova, că este îngrijorat că reforma constituţională în curs în Belarus ar urma să permită Rusiei să-şi desfăşoare armament nuclear pe teritoriul acestei ţări vecine.

Oficiali americani apreciază că exerciţiile militare ruso-belaruse anunţate de către Lukaşenko merg „dincolo de normal” şi ar putea prevesti o prezenţă militară permanentă a Rusiei în această fostă republică sovietică, rămasă unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Kremlinului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite