SUA avertizează China să înceteze cu survolarea agresivă a Taiwanului. A doua zi, Beijingul răspunde cu cea mai mare incursiune din ultimul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tensiunile dintre China şi Taiwan sunt tot mai intense FOTO Arhivă
Tensiunile dintre China şi Taiwan sunt tot mai intense FOTO Arhivă

Douăzeci şi cinci de avioane militare ale Chinei au intrat luni în zona aeriană a Taiwanului, la doar o zi după ce secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat Beijingul să înceteze cu acţiunile agresive la adresa Taipeiului.

Ministerul Apărării de la Taipei a ordonat ridicarea la cer a mai multe avioane pentru a transmite avertismente piloţilor chinezi. Nu mai puţin de 25 de avioane, dintre care 18 erau avioane de luptă, au penetrat zona de apărare aeriană din sudul Taiwanului într-o serie de incursiuni care durează deja de 10 zile, relatează The Guardian.

Incursiunea de luni este cea mai mare din ultimul an şi a venit după ce secretatul de stat american, Antony Blinken, a avertizat duminică China să nu încerce să schimbe status quo-ul din Taiwan.

„Ceea ce am văzut şi ce ne îngrijorează în mod serios sunt acţiunile tot mai agresive ale guvernului de la Beijing la adresa Taiwanului”, a spus Blinken. 

Acesta a reiterat sprijinul american pentru Taiwan, dar a refuzat să spună explicit dacă Washingtonul va răspunde militar în cazul unui atac al Chinei. „Tot ce vă pot spune e că ar fi o greşeală serioasă pentru oricine să încerce să schimbe status quo-ul”, a mai spus acesta.

Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Chinei. Tensiunile dintre cele două state au crescut după ce Tsai Ing-wen, o susţinătoarea vehementă a independenţei de China comunistă, a câştigat alegerile prezidenţiale din Taiwan în 2016, iar acum mai mulţi analişti militari spun că au ajuns la cote care nu au mai fost întâlnite de la mijlocul anilor 1990.

Taiwanul se confruntă şi cu anumite probleme care ţin de tehnica militară, după ce mai multe avioane de luptă tot mai învechite au suferit accidente în ultimii anii pe fondul tensiunilor cu China. Anul trecut, avioanele de luptă ale Beijingului au realizat un record de 380 de incursiuni în zona aeriană a Taiwanului, conform autorităţilor de la Taipei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite