Studiu: Puterile militare ale Rusiei şi Chinei încă nu se pot compara cu cele ale SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

China şi Rusia au crescut colectiv ca puteri militare, dar încă sunt departe de Statele Unite, adversarul lor tradiţional, arată un raport realizat de Rand Corporation.

Conform Rand Corporation, China şi Rusia, care cooperează militar din 2014, sunt colectiv mai puternice ca oricând. Cu toate acestea, Statele Unite rămân cea mai mare putere militară a lumii.

China şi Rusia, două ţări vecine, au fost aliate la începutul Războiului Rece, împărtăşind aceeaşi ideologie comunistă. Însă cele două ţări au devenit rivale în interiorul blocului comunist, ruptura dintre ele ducând până la un scurt război de frontieră în 1969. În prezent, atât China, cât şi Rusia văd în Statele Unite un competitor strategic şi un adversar direct, ceea ce le apropie, inclusiv pe plan militar.

Raportul arată că Beijingul a investit mult pentru a-şi creşte puterea militară, dotându-şi toate forţele armate cu arme şi echipamente noi. Rusia, în schimb, în ciuda discursului lui Vladimir Putin că are cele mai bune arme din lume, nu şi-a crescut semnificativ puterea militară, bazându-se în continuare în mare parte pe arme din perioada Războiului Rece. Armata rusă a fost înzestrată doar cu submarine noi şi arme hipersonice. Deşi în ultimii ani nu au mai pus accent pe înzestrarea armatei cum se întâmpla pe vremuri, Statele Unite rămân singura superputere militară.

Însă Statele Unite ar trebui să-şi reevalueze de urgenţă planurile dacă intenţionează să-şi păstreze supremaţia ca putere militară, întrucât situaţia ar putea evolua la un moment dat în defavoarea sa în cazul aprofundării cooperării sino-chineze, avertizează Rand, potrivit Popular Mechanics.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite