Studiu: Miliţiile controlează mai mult de jumătate din Rio de Janeiro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Miliţiile înarmate controlează peste jumătate din oraşul Rio de Janeiro, semănând teroare într-un teritoriu cu aproape 2,2 milioane de locuitori, arată un studiu publicat luni.

Cunoscute pentru violenţa lor, miliţiile stăpâneau anul trecut 57,5% din suprafaţa totală a Rio de Janeiro şi 33,1% din populaţia acestui oraş de pe malul Atlanticului. Este vorba de 41 de cartiere - majoritatea din vestul oraşului, dar şi din nord - şi aproape 2,2 milioane de locuitori, transmite AFP.

Datele provin dintr-un studiu inedit, rodul unui parteneriat între două universităţi, două platforme digitale independente şi un organism public anti-criminalitate.

Formate în mare parte din foşti membri ai forţelor de ordine, miliţiile au apărut la începutul anilor 2000 în partea de vest a Rio ca alternativă la poliţie în vederea combaterii traficului de droguri, un flagel existent de 30 de ani pe atunci în Brazilia.

Ele s-au extins apoi spre partea de nord, controlată de traficanţii de droguri din favele, şi s-au transformat la rândul lor într-o problemă din cauza sistemului mafiot adoptat în timp. De la lupta cu narcotraficanţii, miliţiile au trecut la extorcări şi acaparea unor afaceri, fiind interesate mai ales de distribuţia gazului şi a internetului, transporturile locale şi televiziunea prin cablu. Recent, unele miliţii au pus mâna ilegal pe terenuri pentru a construi blocuri de locuinţe, ridicate de regulă fără autorizaţie. Două dintre aceste imobile s-au prăbuşit în aprilie 2019, soldându-se cu peste 20 de morţi.

Vineri, 12 membri ai unei miliţii au fost ucişi de poliţie într-un schimb de focuri pe un drum la vest de Rio. Ei erau supravegheaţi de mai multe săptămâni de o unitate specială a Poliţiei din Rio înfiinţată după asasinarea a doi candidaţi la alegerile municipale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite