STUDIU Ce fac persoanele fără adăpost atunci când primesc 7.500 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoană fără adăpost - captură video BBC
Persoană fără adăpost - captură video BBC

Un ONG şi o Universitate din Canada au dezvoltat un experiment social prin care studiază reacţia persoanelor rămase fără adăpost atunci când primesc o sumă importantă de bani.

Universitatea din Columbia Britanică şi Fundaţiei pentru Schimbare Socială din Canada au dezvoltat un experiment social. 50 de persoane rămase fără adăpost au primit câte 7.500 de dolari canadieni. Apoi, timp de mai multe luni au fost monitorizate pentru a vedea ce vor face cu banii.

„Indiferent de limba vorbită, banii sunt pe buzele tuturor. Fie că e vorba de lux ori de un nivel minim de confort, banii asigură supravieţuirea şi permit desfăşurarea proiectelor personale care le aduc oamenilor zâmbetul pe buze. Dar ce se întâmplă când viaţa te aduce în situaţia de a nu mai avea adăpost? Ce impact are acest lucru asupra gestionării finanţelor? Acesta a fost contextul în care a fost derulat experimentul social”, se arată într-un reportaj video realizat de BBC.

Primele rezultate ale studiului arată că beneficiarii banilor au ales să-i cheltuie pe procurarea unei locuinţe, hrană şi îmbrăcăminte.

Frans Tjallingii, preşedintele Fundaţiei pentru Schimbare Socială, spune pentru BBC că demersul a început în urmă cu cinci ani „prin realizarea unui studiu despre efectele transferurilor directe de bani cash asupra persoanelor rămase recent fără adăpost. Totul a pornit de la ideea că lucrurile nu se rezolvă neapărat prin metode tradiţionale. Aşa că ne-am asociat cu Universitatea din Columbia Britanică”.

Reportajul în prezintă pe Ray, unul dintre beneficiarii celor 7.500 de dolari. El spune că s-a simţit „copleşit” atunci când a primit cash atâţia bani. „Nu ştiam ce să fac mai întâi. Şi acela a fot momentul în care a trebuit să gândesc în perspectivă, să văd ce îmi doresc. Cel mai important lucru pentru mine era să am acces la educaţia pe care o voiam. Un punct de cotitură către obţinerea independenţei". 

Prima lui investiţie a fost într-o locuinţă, apoi într-un curs de utilizare a computerului.

Studiul dezvoltat de Universitatea din Columbia Britanică şi Fundaţiei pentru Schimbare Socială demonstrează că oamenii aflaţi în situaţia aceasta aleg să cheltuie banii pentru locuinţe, hrană şi îmbrăcăminte. De aceea, studiul este considerat un succes şi strategia poate sta la baza deciziilor de ameliorare a efectelor economice ale COVID-19 asupra anumitor categorii de persoane.

Citeşte şi:

Un fake news internaţional: România a închis bisericile!

Bitcoin a atins duminică un nou record, apropiat de 50.000 de dolari pe unitate

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite