Studiu: Danemarca este cea mai fericită ţară din lume, în timp ce Burundi este cea mai nefericită. Pe ce loc e România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Danemarca ocupă prima poziţie în topul celor mai fericite ţări din lume, depăşind Elveţia, potrivit unui studiu al Reţelei de Soluţii pentru Dezvoltare Sustenabilă, care ierarhizează statele lumii în funcţie de condiţiile de viaţă oferite locuitorilor, bogăţie, măsurile luate pentru protejarea mediului încojurător şi combaterea inegalităţilor. România se situează abia pe poziţia 71, transmite agenţia de presă Reuters, citată de news.ro.

Topul celor mai fericite zece ţări din lume este completat de Elveţia, Islanda, Norvegia, Finlanda, Canada, Olanda, Noua Zeelandă, Australia şi Suedia, potrivit unui studiu realizat de Reţeaua de Soluţii pentru Dezvoltare Sustenabilă şi Institutul Pământului de la Universitatea Columbia. Anul trecut, Danemarca se afla pe locul trei, după Elveţia şi Islanda.

În schimb, topul celor mai nefericite ţări este format din Madagascar, Tanzania, Liberia, Rwanda, Benin, Afganistan, Togo, Siria şi Burundi, ultima clasată.

Statele Unite se plasează pe locul 12, Marea Britanie pe 23, Franţa pe 32, iar Italia abia pe 50. România se plasează pe locul 71, după ţări precum Rusia, Belarus, Libia şi Arabia Saudită, în timp ce Republica Moldova se plasează pe locul 55.

„Raportul transmite un mesaj puternic pentru Statele Unite, care s-au îmbogăţit considerabil în ultima jumătate de secol, însă nivelul fericirii nu a crescut“, a declarat preşedintele Reţelei de Soluţii pentru Dezvoltare Sustenabilă, profesorul Jeffrey Sachs.

„Atunci când ţările urmăresc unilateral obiective individuale, precum creşterea economică în schimbul neglijării obiectivelor sociale şi ecologice, rezultatele pot fi extrem de dăunătoare pentru bunăstarea oamenilor. Multe ţări au înregistrat în ultimii ani creştere economică, ceea ce a dus la majorarea considerabilă a inegalităţii, a excluziunii sociale şi la deteriorarea mediului înconjurător“, a precizat Sachs, care mai deţine şi funcţia de consilier special al secretarului general ONU.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite