Studiu: Covi-19 se transmite de două ori mai rapid decât se presupunea. O persoană infectează alte 5,7 . Rusia, pregătită să testeze vaccinuri pe oameni începând din iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe state lucrează contra cronometru pentru a realiza un vaccin anti-covid-19
Mai multe state lucrează contra cronometru pentru a realiza un vaccin anti-covid-19

Noul coronavirus adus din China se răspândeşte mult mai rapid decât se credea până acum. O spune o echipă de cercetători din Statele Unite, sugerând că doar vaccinul sau imunitatea puternică va pune capăt pandemiei. Rusia a anunţat că este pregătită să testeze vaccinuri pe oameni începând din iunie.

Potrivit analizei efectuate de laboratorul din Los Alamos, un singur infectat din Wuhan a transmis virusul, în medie, altor 5,7 persoane. Cifra este de două ori mai mare decât cea raportată în februarie de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi alte autorităţi din sănătate, transmite Bloomberg.

Rezultatele se referă la focarul chinez. Dacă aceştia vor tăinui adevărul, pandemia s-ar putea să fie mai dificil de control decât presupuneau autorităţile, mai scris publicaţia citată. 

Potrivit calculelor făcute de cercetători, aproximativ 82 la sută din populaţie va trebui să fie imună, fie prin vaccinare, fie pe motiv că a avut deja boala, pentru a opri virusul. În lipsa unei astfel de protecţii, nivelul ridicat al distanţării sociale va fi şi mai necesar, mai ales dacă cel puţin unul din cinci infectaţi nu este diagnosticat cu COVID, spun autorii.

Guvernele din întreaga lume încearcă să-şi dea seama când şi cum să iasă din săptămânile de blocaj, având în vedere că o parte din China reînnoieşte restricţiile după apariţia unor noi cazuri. Aproximativ 1,5 milioane de oameni au fost testaţi pozitiv la nivel global, inclusiv un număr de cazuri din China, persoane care nu aveau simptome specifice de COVID-19.

„A crede că suntem aproape de punctul final ar fi periculos”, a spus, miercuri, liderul OMS în Europa. OMS este de părere că este necesară testarea repetată a pacienţilor, izolarea şi limitarea contactelor, deoarece treptat, ţările vor slăbi restricţiile asupra vieţii sociale.

Cercetătorii au utilizat informaţiile de pe telefon care determină circulaţia persoanelor raportat la cazurile înregistrate pentru a calcula răspândirea virusului.

Doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional şi Boli Infecţioase din SUA, consilierul lui Donald Trump pe criza coronavirus, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că lumea nu se va întoarce niciodată la „normalitatea” care a existat înaintea pandemiei COVID-19.

El a spus că vom reveni treptat la momentul când vom putea funcţiona ca societatea, dar, chiar şi având un vaccin, virusul va rămâne o ameninţare iminentă, scrie Fox News. 

„Când vom reveni la normalitate, ne vom întoarce la punctul când vom putea funcţiona ca societate”, a spus Fauci. „Dar veţi dori să ajungeţi la situaţia pre-coronavirus, acest lucru nu se va întâmpla niciodată, deoarece ameninţarea va persista”, a spus Fauci.

Fauci a mai declarat că omenirea trebuie să fie pregătită pentru reapariţia în anul viitor a incecţiei cu noul tip de coronavirus, de aceea oficialii trebuie să pună presiuni pentru identificarea unui vaccin şi pentru realizarea unor studii clinice privind identificarea unei terapii eficiente. 

Rusia, pregătită să testeze vaccinuri pe oameni începând din iunie

Directorul unui important centru de cercetări medicale din Rusia a afirmat marţi în faţa preşedintelui Vladimir Putin că laboratorul său este pregătit să testeze pe oameni vaccinuri experimentale împotriva noului coronavirus începând din luna iunie, informează AFP.

Rinat Maksiutov, aflat la conducerea Centrului de Stat pentru Cercetare în Virusologie şi Biotehnologie, cunoscut sub numele de Vektor, a declarat în timpul unei reuniuni televizate la care au participat preşedintele Putin şi directorii principalelor centre de cercetare ruse că preconizează o primă fază a unor teste clinice pentru trei vaccinuri începând din 29 iunie, pe un eşantion format din 180 de voluntari.

"Grupurile de voluntari au fost deja create. Am primit peste 300 de candidaturi", a explicat el în faţa preşedintelui rus.

Potrivit spuselor sale, cercetătorii din laboratorul său, aflat în apropiere de oraşul siberian Novosibirsk, au dezvoltat prototipuri de vaccinuri bazate pe şase platforme tehnologice. Testele se desfăşoară în prezent pe şoareci, iepuri şi alte animale, urmând ca oamenii de ştiinţă să identifice până în data de 30 aprilie prototipul considerat cel mai promiţător.

El a mai spus că laboratorul Vektor intenţionează să realizeze teste pre-clinice până pe 22 iunie, înainte de testele ce vor fi realizate pe oameni.

Rinat Maksiutov a afirmat că primele teste pe oameni ar putea fi demarate încă din luna mai, "dacă Ministerul Sănătăţii va autoriza acest lucru".

După spusele sale, laboratorul Vektor dispune de tehnologii de producere a unor vaccinuri deja testate pe oameni pentru alte maladii, care pot fi utilizate pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

"Avem posibilitatea de a modela vaccinuri pe baza altora deja existente şi înregistrate, având deci posibilitatea de a reduce testele pre-clinice şi de a trece la teste clinice", a declarat ministrul Sănătăţii, Mihail Muraşko, în cadrul aceleiaşi reuniuni.

"Dacă acţionăm cu competenţă şi într-o manieră organizată şi disciplinată, vom trece peste această etapă dificilă din viaţa ţării noastre cu pierderi minimale", a declarat la rândul lui preşedintele Vladimir Putin.

Laboratorul Vektor a desfăşurat cercetări secrete asupra armelor biologice în perioada sovietică şi deţine eşantioane de virusuri diverse, de la cel al variolei şi până la Ebola.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite