STOP FALS CORONAVIRUS! Cum a profitat China de moartea a 23 de bătrâni norvegieni pentru a contesta eficienţa celui mai folosit vaccin anti-COVID-19

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
larics

Moartea a 23 de persoane în vârstă în Norvegia, după vaccinarea împotriva Covid-19, şi ancheta pornită de autorităţi au declanşat o reacţie imediată a Chinei, prin solicitarea formulată pe canalele mediatice afiliate chiar a interzicerii vaccinului produs de Pfizer-BioNTech, cel mai utilizat vaccin în momentul de faţă în întreaga lume.

Solicitarea a fost făcută publică prin intermediul publicaţiei  Global Times, cunoscută ca subordonată guvernului de la Beijing, şi prin vocea unui oficial de la universitatea din Wuhan, Yang Zhanqiu, care susţine că serul nu a fost suficient testat. Informaţia a ajuns şi în presa românească şi a fost distribuită pe reţelele sociale de cunoscuţi medici situaţi în zona antivacciniştilor. 

Faptele şi ancheta

Pe 15 ianuarie, Norvegia anunţa decesul a 23 de persoane vârstnice, după ce acestora le-a fost administrat serului produs de Pfizer/BioNtech şi declanşarea unei anchete despre o posibilă legătură între moartea persoanelor cu vârste cuprinse între 80 şi 90 de ani şi serul administrat. 

„Evaluarea iniţială sugerează că reacţiile adverse frecvente la vaccinurile cu ARNm, precum febră şi greaţă, ar fi putut contribui la un rezultat fatal la unii pacienţi cu sănătate fragilă”, declara Sigurd Hortemo, medicul-şef al Agenţiei Norvegiene pentru Medicamente.

„Nu putem exclude faptul că reacţiile adverse la vaccin care apar în primele zile după vaccinare (cum ar fi febra şi greaţa) pot contribui la evoluţia mai gravă şi la rezultat letal la pacienţii cu boală subiacentă severă”, adăuga acelaşi oficial la începutul declanşării crizei.

Ancheta ulterioară arată însă că, cel mai probabil, decesul nu a intervenit ca urmare a vaccinului, ci în urma gravităţii bolilor de care pacienţii sufereau deja. 

Luni (18 ianuarie), Norvegia a reiterat că nu există dovezi ale unei legături directe între vaccin şi decese şi a declarat că reglementările şi planul privind vaccinarea vârstnicilor au rămas neschimbate.

Situaţia a fost similară cu alt caz al unor persoane în vârstă din Germania, care au murit ulterior vaccinării împotriva COVID-19. Este vorba despre 10 decedaţi în vârstă dintr-un total de 800.000 de doze administrate (ceea ce reprezintă 0,00125%). Despre aceste persoane, oficialii germani au spus că erau „pacienţi foarte grav bolnavi” şi că nu ar exista o legătură directă între administrarea serului şi decese. 

Reacţia oficialilor chinezi

Aproape imediat, presa din China a consemnat o reacţie împotriva vaccinului ARNm dezvoltat de Pfizer şi îl punea în oglindă cu vaccinul chinezesc, care ar fi mult mai sigur. Reacţia a apărut în Global Times – un cotidian tabloid chinezesc subordonat ziarului Party's People's Daily. Global Times este cunoscut ca fiind cel care comentează problemele internaţionale dintr-un punct de vedere naţionalist şi pentru propagarea de teorii ale conspiraţiei şi dezinformări care au legătură cu pandemia de COVID-19.

larics

Captură globaltimes.cn

Pentru susţinerea teoriilor legate de ineficienţa vaccinului dezvoltat de Pfizer, tabloidul chinez îl citează pe Yang Zhanqiu, virusolog de la Universitatea din Wuhan. Acesta declarase pentru Global Times că incidentul în care au fost implicaţi cei 23 de bătrâni norvegieni ar duce la concluzia că efectul vaccinului Pfizer şi al altor vaccinuri dezvoltate pe tehnologia ARNm nu este atât de bun pe cât se aştepta şi că s-ar impune scoaterea lui de la utilizarea pe persoane în vârstă.

„Vaccinurile cu ARNm au drept scop să înveţe celulele umane să producă o proteină pentru a declanşa un răspuns imun; apoi, răspunsul imunitar poate proteja oamenii de a se infecta dacă virusul real intră în organism. Între timp, substanţele toxice pot fi dezvoltate pe tot parcursul procesului de vaccinare cu ARNm; astfel, siguranţa vaccinurilor nu poate fi pe deplin asigurată. Nu este cazul vaccinurilor inactivate din China, care au o tehnologie mai matură”, a  argumentat Yang Zhanqiu.

larics

Captură după Hamilton 2.0 Dashboard cu cele mai virale tweet-uri lansate pe conturi afiliate Beijing-ului

Tabloidul merge chiar mai departe şi, citând încă un biolog din Beijing „care doreşte păstrarea anonimatului”, cere imperativ scoaterea vaccinului Pfizer de pe piaţă, „deoarece această nouă tehnologie nu a dovedit siguranţa în utilizarea pe scară largă sau în prevenirea oricăror boli infecţioase.” 

 

Cine este Yang Zhanqiu, “expertul virusolog chinez”

larics

Yang Zhanqiu (sursa foto) a fost, în ultimul an, un personaj care a prezentat în numeroase ipostaze poziţia Chinei referitoare la diverse teme legate de coronavirus. Presa internaţională îl prezintă ocazional fie ca virusolog, fie ca director adjunct al departamentului de biologie patogenă al Universităţii din Wuhan. Ultima sa intervenţie, preluată şi distribuită tot de Global Times, privea o temă mai veche a propagandei chineze legată de aducerea virusului din exteriorul Chinei. 

Într-un articol din noiembrie 2020, chinezii susţin că virusul ar fi fost adus din Australia prin intermediul produselor alimentare congelate. 

„În trecut, când am urmărit virusul, am căutat întotdeauna gazde intermediare, foarte probabil un animal. Poate fi timpul să reexaminăm dacă focarul din Wuhan a început de la o persoană infectată sau de la alimente contaminate”, declara Yang Zhanqiu pentru aceeaşi publicaţie.

Cum a ajuns în România informaţia susţinută de chinezi şi cine i-a dat amploare 

larics

Captură Bursa.ro

Articolul este preluat de câteva site-uri, unele obscure, şi este distribuit masiv pe reţelele sociale, având un impact de 1,5 milioane de followers. 

Astfel, ziarul online Bursa.ro nu era la prima „abatere” de acest fel. În alte două articole cu titluri alarmiste – unul intitulat „Morţii din Norvegia îi sperie pe Australieni, oficialii cer mai multe informaţii despre vaccinul Pfizer” şi celălalt „zeci de morţi după ce s-au vaccinat anti-Covid 19. Un raport norvegian zdruncină  speranţele omenirii” – duc discuţia pe acelaşi fir narativ.

Drept completare la acest vortex dezinformaţional, contribuie şi pagina „Romanian Service, China Radio International” (cu peste 393.000 de aprecieri şi 397.000 de urmăritori) – un post de radio de limbă română afiliat propagandei chineze în România.

De altfel, vom vedea în schema de mai joc cum Bursa.ro a jucat rolul de sursă intermediară pentru Global Times („pacientul zero”) şi alte 9 site-uri (jurnaluldearges.ro; magnanews.ro; gugulanul.ro; ziarharghita.ro; ziare.com; cuvantul-ortodox.ro; infocs.ro; fluierul.ro şi blogul ortodoxiacatacombe.wordpress.com) – formând un cluster separat în ecosistemul mediatic alternativ şi care a rostogolit intens propaganda chinezească în online-ul românesc (cu impact mare într-un univers estimat de peste 2,1 milioane de utilizatori).

Angajament cumulat site-uri dezinformare
Infogram

Cel de-al doilea cluster, format din 7 site-uri, a folosit drept sursă primară postarea de pe pagina de Facebook Dr. Adina Alberts. Postarea în sine a jucat rolul de sursă intermediară pentru Global Times şi Bursa.ro, având un impact estimat de CrowdTangle la 6.448 de interacţiuni şi un potenţial de expunere de 389.458 utilizatori Facebook. 

Marea majoritate din sursele menţionate mai sus au generat cel mai mare angajament din partea publicului, şi se situează la intersecţia dintre ecosistemul mass-media alternative şi cel mainstream.  

larics

Reţeaua de distribuire a propagandei chineze despre vaccinul Pfizer / BioNTech în presa online din România

Contribuţia Dr. Adina Alberts la propaganda chineză

Solicitarea chinezilor de a suspenda folosirea vaccinului Pfizer/BioNTech, precum şi susţinerile acestora exprimate în tabloidele apropiate regimului de la Beijing, nu rămân doar la nivelul articolului publicat de Bursa.ro. Unul dintre cei mai vehemenţi contestatari autohtoni ai serului este dr. Adina Alberts, care preia susţinerile virusologului  chinez întocmai şi o distribuie pe pagina sa oficială. Postarea de pe Facebook se bucură de peste 1,4 K de distribuiri şi a generat peste 6.400 de reacţii. 

Captură stiripesurse.ro

Pe lângă asta, am identificat 7 surse online din România care au folosit declaraţiile medicului pentru a „fabrica” ştiri manipulatorii anti-vaccin Pfizer/BioNTech: stiripesurse.ro; DCMedical.ro; puterea24.ro; newsmaker.ro; theworldnews.net; headlinesmania.com; şi ziarulprofit.ro. Cumulat, clusterul de surse online adunat în jurul postării Adinei Alberts a generat peste 3.200 de reacţii pe Facebook (reacţii, comentarii şi distribuiri), angajând un public estimat la peste 1,2 milioane de utilizatori din România. Astfel, pagina de Facebook a influencerului din România a ajuns rapid în top surse promotoare de conţinut manipulatoriu despre serul Pfizer/ BioNTech, mai ales datorită bulei sale de urmăritori, sceptici cu privire la vaccinuri, iar unii chiar antivaccinişti militanţi.

  

Captură Facebook

Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech este, în momentul de faţă, folosit pentru vaccinare în din 52 din cele 60 de state monitorizate de www.ourworldindata.org, lucru care situează compania pe primul loc în distribuţia de vaccinuri la nivel mondial. 

În Uniunea Europeană, serul anti-Covid produs de Pfizer/BioNTech a primit undă verde abia după ce reprezentanţii Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) au ajuns la concluzia că, în prezent, există suficiente date privind calitatea, siguranţa şi eficacitatea vaccinului.

În loc de concluzii

Chiar de la începutul pandemiei de coronavirus, China a trimis milioane de măşti şi echipamente de protecţie în mai multe state, inclusiv în România, ca efort susţinut de promovare în Europa Centrală şi de Est a aşa-numitei „diplomaţii a măştilor”, aşa cum au denumit-o jurnaliştii. Miza acelei diplomaţii fusese nu numai de a creşte prestigiul statului chinez în lume, dar şi instituirea unui control asupra naraţiunii globale despre „China – sursa primară a pandemiei de coronavirus”. Astăzi, asistăm cum „diplomaţia măştilor” este înlocuită cu o „diplomaţie a vaccinurilor” (unii dintre analişti o văd chiar ca pe o adevărată „geopolitică a vaccinurilor”), care nu are un tot chiar pozitiv. Deşi, marea parte din diplomaţia publică a Beijing-ului din ultimele luni s-a axat pe promovarea celor trei vaccinuri de producţie internă (mai ales în Serbia şi Ungaria), în ultima săptămână am asistat la o adevărată campanie anti-vaccin lansată de surse media chineze, în încercarea bizară de a submina încrederea publiurilor în eficienţa serului produs de companiile americană şi germană Pfizer / BioNTech.

Dar mass-media de stat chineză, alături de reţeaua digitală pe social-media, insinuează prin false conţinuturi că vaccinul Pfizer ar fi avut efecte mortale asupra unor categorii de populaţie din Europa de Est şi face, totodată, un joc periculos prin răspândirea dezinformării, mai ales că aşa dă apă la moară adepţilor mişcării antivacciniste într-un moment în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că al doilea an pandemic ar putea fi mai dur decât primul, având în vedere felul în care se răspândeşte noul coronavirus, mai ales în emisfera nordică.

De asemenea, atenţia Beijing-ului asupra deceselor din Norvegia vine şi în contextul publicării rapoartelor despre gradul de eficienţă a vaccinurilor chinezeşti. Ori, pentru establishment-ul politic din China, cele trei vaccinuri constituie adevărate surse de „mândrie naţională”, sau simboluri ale competitivităţii tehnologice sinice în raport cu alte economii mai avansate. 

Vaccinurile chinezeşti mai oferă şi o veritabilă portiţă de oportunitate pentru a reface relaţiile diplomatice deterioarate la nivel de percepţii, de pe urma proastei gestionară şi comunicări la debutul epidemiei de SARS-CoV-2, inclusiv din cauza represiunilor directe întreprinse de guvernul de la Beijing împotriva protestatarilor din Hong Kong, sau a discriminării şi încălcării drepturilor omului în provincia Xianjiang. 

*Oana Despa este redactor-şef al publicaţiei „Buletin de Bucureşti” şi moderator al „Buletinului de Fake News”, difuzat, în fiecare joi, de la ora 20.00 pe pagina de Facebook „Factual”. Este absolventă a facultăţilor de Drept şi Filologie şi are experienţă în jurnalism de investigaţii.

*Nicolae Ţîbrigan este membru în Consiliul de Experţi LARICS şi expert asociat LID Moldova.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite