VIDEO Statul Islamic, înfrângere teritorială totală. Gruparea teroristă, eliminată din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul Islamic (SI) a pierdut şi ultimele teritorii în Siria şi a fost, teoretic, desfiinţat de coaliţia sprijinită de occidentali, au anunţat sâmbătă Forţele Democratice Siriene (FDS).

„Forţele democratice siriene declară eliminarea totală a aşa-numitului califat şi 100% înfrângerea teritorială a ISIS. În această zi unică, comemorăm mii de martiri ale căror eforturi au făcut posibilă victoria", a declarat Mustafa Bali, şeful biroului de presă al FDS.

Militanţii SI reuşiseră să reziste de luni de zile în faţa Forţelor Democrate Siriene, în micul oraş-oază de pe râul Eufrat, agăţându-se de un teritoriu de mai puţin de 700 de metri pătraţi, în ciuda bombardamentelor.

CITEŞTE SI VIDEO Statul Islamic a fost zdrobit, iar serviciile secrete sunt în alertă. Luptătorii fanatici ai Califatului au luat-o care încotro şi pot ajunge în Europa

După o lună de confruntări armate, FDS au reuşit să cucerească ultimele poziţii jihadiste la Baghouz, localitate situată în estul Siriei, în apropierea frontierei cu Irakul.

ISIS a controlat un teritoriu uriaş, cam cât Marea Britanie,  care se întindea din vestul Siriei până la periferia capitalei irakiene Bagdad. Peste 10 milioane de oameni erau controlaţi în acel moment de ISIS. 

Dar bătălia finală a avut loc în ultimele săptămâni în jurul micuţului oraş Baghouz din Siria, situat pe malurile râului Eufrat.

O coaliţie formată din militari kurzi şi arabi, sprijinită de forţele speciale americane, britanice şi franceze, a lansat ultimul atac asupra enclavei ISIS la începutul lunii februarie.

Cel puţin 6.000 de kurzi şi 2.000 de luptători arabi din FDS au murit în campania militară de patru ani dusă împotriva grupării jihadiste în Siria. Mii de alţi soldaţi au murit dincolo de graniţa cu Irakul şi organizaţiile de monitorizare susţin că numărul civililor care au murit în cele două ţări este mult mai mare decât estimările oficiale.

Maşini, motociclete şi chiar biciclete-capcană au încetinit avansarea FDS în Baghuz, în timp ce femei şi copii-mare parte familii ale luptătorilor SI-au ieşit din oraş în număr mare, strigând sfidător sloganuri ale ISIS şi ameninţându-i pe jurnalişti.

Anunţul victoriei de la Baghuz a fost oareum umbrit de informaţii referitoare la focuri de armă sporadice , sâmbătă, auzite în apropiere de stâncile de la marginea estică a localităţii. Vineri, un al purtător de cuvânt al FDS, Kino Gabriel, a spus că încă se desfăşoară operaţiuni pentru a-i prinde pe luptătorii care se ascund în peşterile din zonă. Au avut loc atacuri aeriene în cursul nopţii.

FDS, care s-au pregătit pentru anunţarea victoriei timp de săptămâni, chiar construind o scenă la baza de operaţiuni-au fost eclipsaţi de anunţul făcut de secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, care le-a declarat reporterilor, vineri, că secretarul de Stat al Apărării, Patrick Shanahan, l-a informat pe Donald Trump că SI a fost complet învins teritorial.

Soldaţii FDS şi comandanţii coaliţiei internaţionale au sărbătorit prăbuşirea califatului, sâmbătă, dar nu îşi fac iluzii că SI nu ar rămâne încă o ameninţare serioasă într-o ţară încă împotmolită într-un război civil de nerezolvat.

    

   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite