Statul Islamic, încolţit din toate părţile: Irakienii avansează la Fallujah, armata siriană pătrunde în provincia Rakka, avioanele coaliţiei atacă din Mediterana

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ofensive importante au loc împotriva reţelei extremiste Statul Islamic (SI) atât în Irak, cât şi în Siria. Forţele irakiene au avansat la Fallujah, rebelii sirieni au smuls de la jihadişti un teritoriu de 100 de kilometri pătraţi,  armata siriană a pătruns, după doi ani de eforturi, în provincia Rakka, bastionul SI, în timp ce avioane ale coaliţiei anti-SI au atacat, pentru prima dată, din Marea Mediterană.

Vineri, forţele irakiene au cucerit un cartier din sudul oraşului Fallujah, transmite un fotograf al AFP aflat la faţa locului.

Potrivit generalului Abdelwahab al-Saadi, comandantul operaţiunii de eliberare a Fallujah, lansată la 23 mai, „forţele (irakiene, n, red.) de securitate au avansat dinspre cartierul Naimiyah către Chouhada“.

„Luptele dintre forţele noastre şi jihadişti au fost feroce“, a declarat pentru AFP un alt ofiţer irakian.

Forţele irakiene au intrat în Fallujah din trei direcţii pe 30 mai, după ce în prima fază a operaţiunii au intrerupt căile de aprovizionare din zonă ale jihadiştilor din Statul Islamic.

Cu toate acestea, operaţiunea de eliberare a acestui oraş situat la aproximativ 50 de kilometri de Bagdad decurge greu, din cauza rezistenţei puternice a jihadiştilor, care folosesc ca scuturi umane 50.000 de civili rămaşi blocaţi în Fallujah.

Pe de altă parte, în nordul Siriei, grupări rebele încearcă să elibereze din mâinile Statului Islamic oraşul strategic Manbij. Potrivit unui purtător de cuvânt militar american, rebelii sirieni au cucerit până în prezent un teritoriu de aproape 100 de kilometri pătraţi.

„De la începutul ofensivei pe 30 mai, cu sprijinul a peste 55 de atacuri aeriene ale coaliţiei“ internaţionale conduse de Statele Unite, forţele rebele au câştigat aproape „100 de kilometri pătraţi de teren“ la vest de Eufrat, a precizat vineri colonelul Pat Ryder, un purtător de cuvânt al CENTCOM, comandamentul militar american în Orientul Mijlociu.

„Au întâmpinat o rezistenţă puternică din partea SI, ceea ce era de aşteptat“, însă „continuă să avanseze“, a adăugat el, potrivit AFP şi Agerpres.

Oraşul Manbij este situat pe o axă care face legătura între Rakka, capitala aşa-zisului „califatul islamic“ instaurat de jihadişti în vara anului 2014, şi frontiera cu Turcia.

Cucerirea oraşului ar permite tăierea acestei artere „cruciale“, utilizată de SI pentru a transporta „luptători, armament, finanţe, aprovizionare“ între graniţa turcă şi Rakka, a explicat purtătorul de cuvânt.

Potrivit aceleiaşi surse, ofensiva asupra Manbij este desfăşurată de circa 3.000 de combatanţi arabi locali, cu sprijinul a peste 500 de miliţieni kurzi. Ei sunt consiliaţi de forţe speciale americane desfăşurate în nord-estul Siriei şi ajutaţi de atacuri aeriene ale coaliţiei anti-SI.

De altfel, vineri, poziţii din Irak şi din Siria ale Statului Islamic au fost vizate, pentru prima dată, de avioane de vânătoare lansate în operaţiunile coaliţiei anti-SI de pe portavionul american USS Truman, mobilizat recent în Marea Mediterană, potrivit unui oficial din Marina Statelor Unite, citat de Reuters.

La sud, Statul Islamic este încolţit de trupele fidele preşedintelui sirian Bashar al-Assad, care au intrat, după doi ani de lupte grele, în provincia Rakka. Armata rusă a lansat vineri bombardamente intense în zonele controlate de SI în estul Hama, la graniţa cu Rakka, după care armata siriană a depăşit linia de delimitare între cele două privincii.

Vestea a fost dată sâmbătă de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie care monitorizează evoluţia războiului din Siria, transmite news.ro.

Aceste trei mari ofensive marchează una dintre cele mai agresive campanii împotriva Statului Islamic din ultimii doi ani, comentează Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite