Statul Islamic a început să se retragă din Kobane, oraşul sirian de la graniţa cu Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avansul forţelor Statului Islamic (SI) în oraşul sirian Kobane a fost oprit, iar militanţii au fost forţaţi să se retragă din câteva locuri, schimbând astfel lupta care se duce de peste o lună în favoarea luptătorilor kurzi care apără oraşul.

Zeci de raiduri aeriene conduse de armata SUA au ucis sute de luptători ai SI, permiţând astfel kurzilor să recâştige teritoriu în oraşul sirian de la graniţa cu Turcia, Kobane, anunţă generalul Lloyd Austinb, şeful Centrului de Comandă al Statelor Unite, care a apărut în faţa reporterilor de la Pentagon vineri, fapt care se întâmplă extrem de rar, anunţă „New York Times“.

Luptătorii kurzi au făcut munca grea, adică s-au ţinut tare şi au păstrat teritoriul, a adăugat generalul Austin, supranumit şi „Generalul Invizibil“ datorită rarelor sale apariţii publice.

În ultimele două zile, schimbarea situaţiei în favoarea luptătorilor kurzi a adus un sentiment de uşurare în Kobane, dar şi în taberele de refugiaţi din Turcia care sunt pline de rezidenţi ai oraşului. Luptele din săptămânile anterioare au făcut loc unui relativ calm pe străzile oraşului, calm străpuns doar de sunetul câtorva obuze sau de focurile de armă ale lunetiştilor.

În ciuda terenului câştigat rapid, generalul Austin a avertizat că „este foarte posibil ca Kobane încă să cadă în mâna SI“. Cu militanţi islamişti încă rezistând în estul oraşului, inclusiv pe un deal strategic, şi cu ciocnirile posibile din satele învecinate, luptătorii kurzi nu au declarat încă victoria.

Asediul oraşului sirian Kobane, o zonă majoritar kurdă de la graniţa cu Turcia, a fost încărcat cu o importanţă mai mult simbolică, dacă nu strategică. A devenit, poate, cel mai vizibil front al războiului dintre coaliţia condusă de americani şi Statul Islamic, dar a şi intensificat tensiunile dintre kurzi şi guvernul turc, potrivit „New York Times“.

Şi SUA, dar şi militanţii SI, au ajuns să privească oraşul ca pe o ciocnire importantă a voinţelor în războiul mai larg ce are loc în Irak şi Siria. Sute de luptători ai SI au venit în Kobane, dând astfel naştere la previziuni sumbre privind căderea oraşului în mâinile teroriştilor.

Duşmanul a decis să se concentreze în Kobane“, declara generalul Austin vineri în faţa reporterilor de la Pentagon.

SUA au răspuns imediat prin intensificarea campaniei de bombardament, în acelaşi timp cu răspunsul luptătorilor kurzi de pe teren, cu care s-au coordonat. Deşi oficialii americani au negat că situaţia din Kobane este un factor, intensificarea loviturilor aeriene au atras atenţia lumii: jurnaliştii şi refugiaţii, dar şi alţii, au reuşit să privească fiecare răsturnare de situaţie din cadrul luptei din oraşul sirian Kobane de pe dealurile Turciei.

Acum, scopul meu este să înving şi, în final, să distrug SI“, spunea generalul american vineri.

Numărul raidurilor aeriene a scăzut, mai ales că militanţii SI au fost forţaţi să se retragă în ultimele zile. Oficiali din armata SUA spun că au condus şase atacuri aeriene în Kobane, joi şi vineri, o scădere considerabilă faţă de cele 37 de atacuri realizate în decursul a trei zile, la începutu acestei săptămâni.

„SI se retrage şi noi avansăm. Loviturile aeriene au distrus mare parte din armamentul lor. Cei care au rămas în centrul oraşului nu au nicio scăpare“, declară şi Abu Hasan, un comandant care serveşte într-o unitate a rebelilor sirieni care s-a aliat cu kurzii.


Citeşte şi:

Ankara nu le permite kurzilor din Turcia să treacă graniţa să lupte împotriva Statului Islamic, la Kobane

Şeful Guvernului de la Ankara, Ahmed Davutoglu, a repetat miercuri că doar sirienii sunt autorizaţi să treacă graniţa turcă pentru a lupta la Kobane, un oraş kurd din Siria asediat de jihadişti, respingând astfel îndemnul Franţei ca Turcia să îşi deschidă mai mult graniţele, relatează AFP.

Ororile de la Kobane: jihadiştii decapitează prizonierii şi apoi înfig capetele în ţepuşe

Militanţii din Statul Islamic vor să sperie pe oricine se gândeşte să li se opună şi nu se dau în spate de la acte barbare pentru a-şi consolida puterea. Supravieţuitori care au reuşit să fugă din oraşul Kobane, unde se dau lupte grele de o săptămână, povestesc cum jihadiştii decapitează prizonierii, apoi le scot ochii şi înfig capetele în ţepuşe fixate pe străzi.

Jihadiştii din Statul Islamic par de neoprit. Sunt la porţile Bagdadului şi au cucerit aproape jumătate din oraşul sirian Kobane, de la graniţa cu Turcia

Grupul terorist sunnit Stat Islamic, care ocupă deja vaste regiuni din nord-vestul Irakului şi din sud-estul Siriei, continuă să cucerească noi zone şi se apropie îngrijorător de capitala Irakului, Bagdad, în ciuda intervenţiilor militare internaţionale. La frontiera siriano-turcă, jihadiştii i-au incercuit pe luptatorii kurzi care apără oraşul asediat Kobane, unde se află sute de civili.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite