Statul Islamic controlează peste jumătate din Siria, inclusiv frontiera siriano-irakiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea teroristă Statul Islamic a pus stăpânire pe mai bine de jumătate din teritoriul Siriei, şi se apropie cu paşi rapizi de oraşele Homs şi Damasc. Jihadiştii au cucerit joi ultimul punct de trecere a frontierei siriano-irakiene aflat sub controlul forţelor regimului de la Bagdad, a informat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Reţeaua teroristă Stat Islamic deţine controlul a peste jumătate din teritoriul Siriei după cucerirea oraşului Palmira, anunţă organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, citată de USA Today.

„Reţeaua teroristă deţine controlul asupra unei suprafeţe de 93.000 de kilometri pătraţi“, a declarat Rami Abdurrahman, directorul OSDO.  Informaţia nu poate fi confirmată în mod independent. Siria are suprafaţa totală de 185.000 de kilometri pătraţi. 

„Extremiştii au ocupat vasta majoritate a câmpurilor şi zăcămintelor petroliere“, precizează Abdurrahman. Militanţii grupului terorist Stat Islamic au ocupat joi dimineaţă oraşul Palmira, situat în centrul Siriei, precum şi situl arheologic din apropiere, aflat pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
 

Grupul militant, care controla deja suprafeţe întinse în nordul şi estul Siriei, a cucerit oraşul antic, fiind pentru prima dată când jihadiştii au preluat controlul unei zone cu o populaţie numeroasă direct de la forţele siriene proguvernamentale.

De altfel, gruparea teroristă a postat o declaraţie pe contul său de Twitter prin care anunţă că deţine controlul total asupra oraşului Palmira şi că ocupă inclusiv aeroportul militar şi închisoarea, după „prăbuşirea“ forţelor proguvernamentale din regiune. Forţele proguvernamentale în retragere „au lăsat în urmă un număr foarte mare de morţi“ care umplu piaţa oraşului, se mai spune în declaraţia SI postată pe Twitter.

Zonele pe care gruparea le controlează sunt în mare parte slab populate. Principalele oraşe siriene, inclusiv capitala Damasc, se află pe flancul vestic, de-a lungul frontierei cu Libanul, şi au reprezentat prioritatea armatei siriene.

image

Jihadişti ai grupării Al-Qaida şi aliaţii lor, rebelii islamişti, au cucerit vineri un spital din oraşul Jisr al-Choughour (nord-vest), unde 150 de soldaţi şi familiile lor se aflau sub asediu de aproape o lună, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează vineri AFP.

„Frontul Al-Nosra şi rebeli islamişti şi-au impus în totalitate controlul asupra spitalului din Jisr al-Choughour. Zeci de soldaţi au fugit, alţii au fost ucişi înăuntrul şi în afara clădirii, alţii au fost capturaţi“, a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Preşedintele sirian Bachar al-Assad a promis încă din mai că va recuceri acest spital, pentru a-i salva pe „eroii“ aflaţi sub asediu. Jisr al-Choughour a căzut la 25 aprilie sub controlul Al-Nosra, filiala siriană a Al-Qaida, şi a aliaţilor săi rebeli, cu excepţia spitalului, situat în sud. De atunci, soldaţii, familiile lor şi funcţionari ai regimului au locuit în acest spital sub asediu.

Provincia Idleb, unde se află Jisr al-Choughour, este controlat în imensa sa majoritate de gruparea insurgentă împotriva regimului Bashar al-Assad.
 

Al-Qaida şi o coaliţie formată din grupuri rebele au mai cucerit, marţi, cea mai mare şi ultima bază a armatei siriene în această provincie din nord-vestul Siriei, situată la frontiera cu Turcia.

Jihadiştii din gruparea Statul Islamic (SI) au cucerit joi ultimul punct de trece a frontierei siriano-irakiene aflat sub controlul forţelor regimului de la Bagdad, a informat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), potrivit AFP.

„Luptători ai SI au cucerit punctul de trecere de la Al-Tanaf, situat la rontiera cu Irakul (...), după ce forţele regimului s-au retras“, a adăugat OSDO. „Regimul nu mai are niciun control asupra frontierei sale cu Irakul“, a subliniat ONG-ul.

Jihadişti ai grupării Al-Qaida şi aliaţii lor, rebelii islamişti, au cucerit vineri un spital din oraşul Jisr al-Choughour (nord-vest), unde 150 de soldaţi şi familiile lor se aflau sub asediu de aproape o lună, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează vineri AFP.

Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 200.000 de morţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite