Statul Islamic a contraatacat şi a recucerit aproape jumătate din oraşul Abu Kamal, ultimul său fief urban din Siria

Statul Islamic a contraatacat şi a recucerit aproape jumătate din oraşul Abu Kamal, ultimul său fief urban din Siria

Membri ai Statului Islamic FOTO Tasnim

Alungată din ultimul centru urban pe care îl controla în Siria, gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a întreprins o contraofensivă şi a recucerit aproape jumătate din Abu Kamal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Armata siriană s-a felicitat joi pentru victoria de la Abu Kamal, apreciind că semnifică „prăbuşirea proiectului organizaţiei teroriste Statul Islamic în regiune“.

Însă succesul a fost de scurtă durată, jihadiştii din cadrul SI reuşind să recucerească apropae jumătate din acest oraş din estul Siriei, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

„Statul Islamic a contraatacat începând de joi seara şi a recucerit mai mult de 40% din oraşul Abu Kamal“, a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahman, directorul OSDO.

Conform directorului OSDO, jihadiştii au reluat controlul asupra unor cartiere din nordul, nord-estul şi nord-vestul oraşului.

„Lupte violente“ sunt în curs de desfăşurare, a subliniat el.

Potrivit OSDO, ofensiva pentru preluarea controlului asupra Abu Kamal a fost dusă, în special, de miliţii irakiene, combatanţi ai mişcării şiite libaneze Hezbollah şi ai Gardienilor Revoluţiei din Iran.

Un reprezentant al Hezbollah a afirmat că liderul SI, Abu Bakr al-Baghdadi, s-a aflat în oraş. El nu a precizat dacă acesta a fost capturat.

Abu Kamal este situat în provincia Deir ez-Zor, la graniţa cu Irakul. Statul Islamic mai controlează 30% din această provincie, pe care a controlat-o în totalitate în decurs de mai multe luni.

Gruparea jihadistă este vizată aici de două ofensive distincte, una dusă de armata lui Bashar al-Assad, iar alta de Forţele Democratice Siriene (FDS),care sunt sprijinite de Statele Unite.

Trupele guvernamentale, situate pe partea vestică a râului Eufrat, care taie în diagonală provincia Deir ez-Zor, controlează 38% din teritoriul acestei regiuni bogate în petrol, în timp ce FDS, ale căror poziţii se află pe partea de est, controlează 32%.

Peste 330.000 de persoane au fost ucise în războiul din Siria, care a izbucnit în martie 2011 în urma unor manifestaţii reprimate în sânge de regimul de la Damasc.

citeste totul despre: