Statul Islamic a contraatacat şi a recucerit aproape jumătate din oraşul Abu Kamal, ultimul său fief urban din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri ai Statului Islamic FOTO Tasnim
Membri ai Statului Islamic FOTO Tasnim

Alungată din ultimul centru urban pe care îl controla în Siria, gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a întreprins o contraofensivă şi a recucerit aproape jumătate din Abu Kamal.

Armata siriană s-a felicitat joi pentru victoria de la Abu Kamal, apreciind că semnifică „prăbuşirea proiectului organizaţiei teroriste Statul Islamic în regiune“.

Însă succesul a fost de scurtă durată, jihadiştii din cadrul SI reuşind să recucerească apropae jumătate din acest oraş din estul Siriei, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

„Statul Islamic a contraatacat începând de joi seara şi a recucerit mai mult de 40% din oraşul Abu Kamal“, a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahman, directorul OSDO.

Conform directorului OSDO, jihadiştii au reluat controlul asupra unor cartiere din nordul, nord-estul şi nord-vestul oraşului.

„Lupte violente“ sunt în curs de desfăşurare, a subliniat el.

Potrivit OSDO, ofensiva pentru preluarea controlului asupra Abu Kamal a fost dusă, în special, de miliţii irakiene, combatanţi ai mişcării şiite libaneze Hezbollah şi ai Gardienilor Revoluţiei din Iran.

Un reprezentant al Hezbollah a afirmat că liderul SI, Abu Bakr al-Baghdadi, s-a aflat în oraş. El nu a precizat dacă acesta a fost capturat.

Abu Kamal este situat în provincia Deir ez-Zor, la graniţa cu Irakul. Statul Islamic mai controlează 30% din această provincie, pe care a controlat-o în totalitate în decurs de mai multe luni.

Gruparea jihadistă este vizată aici de două ofensive distincte, una dusă de armata lui Bashar al-Assad, iar alta de Forţele Democratice Siriene (FDS),care sunt sprijinite de Statele Unite.

Trupele guvernamentale, situate pe partea vestică a râului Eufrat, care taie în diagonală provincia Deir ez-Zor, controlează 38% din teritoriul acestei regiuni bogate în petrol, în timp ce FDS, ale căror poziţii se află pe partea de est, controlează 32%.

Peste 330.000 de persoane au fost ucise în războiul din Siria, care a izbucnit în martie 2011 în urma unor manifestaţii reprimate în sânge de regimul de la Damasc.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite