Statul islamic îi alungă pe creştinii irakieni: „Vă convertiţi la Islam sau muriţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creştinii irakieni au început de curând să părăsească în masă oraşul Mosul, după ce în ultima perioadă militanţii sunniţi i-au ameninţat că îi vor omorî dacă nu se convertesc la Islam sau dacă nu plătesc o taxă de protecţie, relatează în ediţia electronică ziarul „The Telegraph”.

„Familiile creştine se îndreaptă către Dohuk şi Arbil, în regiunea autonomă Kurdistanul irakian. Pentru prima dată în istoria Irakului, în oraşul Mosul nu se mai regăseşte niciun creştin", a declarat patriarhul Louis Sako, liderul comunităţii creştine din Irak, pentru agenţia AFP.

Gruparea teroristă Statul Islamic (SI) a dat recent un ultimatum până luni comunităţii creştine din Irak să aleagă între convertirea la islam sau plătirea unei taxe de protecţie. În caz contrar, jihadiştii au ameninţat că îi vor ucide pe creştini.

„Suntem şocaţi de anunţul islamiştilor care i-au obligat practic pe creştini să renunţe la religia lor, să plătească o taxă de protecţie sau să fugă din propria ţară, doar cu ce au pe ei", a mai spus patriarhul Louis Sako.

În cadrul anunţului dat de gruparea teroristă Statul Islamic, jihadiştii ameninţă că „vor fi trecuţi prin sabie” creştinii care nu se supun condiţiilor menţionate de ei. 

Irakul găzduieşte una dintre cele mai vechi comunităţi creştine din lume, însă numărul membrilor a scăzut puternic în ultimii zece ani. 

Mai exact, înainte de invazia americană din 2003, numărul creştinilor din oraşul Mosul se situa undeva la circa 60.000 de persoane. În prezent, cifra a scăzut la aproape 35.000 de creştini în acest oraş, potrivit patriarhului Louis Sako. La nivel naţional, se preconizează că mai trăiesc în Irak aproximativ 400.000 de creştini.

Militanţii din gruparea teroristă Statul Islamic au cucerit în ultima lună zeci de oraşe şi regiuni din Irak, provocând destabilizarea ţării, precum şi numeroase violenţe.


Citeşte şi:

Un nou stat islamic în Orientul Mijlociu

Noul Stat Islamic, apărut în Orientul Mijlociu, nu ar fi fost posibil fără largul concurs al şeicilor suniţi. La 29 iunie, Statul Islamic din Irak şi Levant (SIIL) a anunţat restabilirea Califatului islamic, primul după abolirea, în 1922, a celui rezultat din Imperiul Otoman.

Atac asupra unui bordel din Bagdad. Militanţii şiiţi au ucis 28 de femei şi şase bărbaţi

Militanţi şiiţi au atacat sâmbătă mai multe apartamente dintr-un bloc din Bagdad, despre care vecinii spun că erau folosite pentru prostituţie. Fundamentaliştii au ucis 34 de persoane şi au lăsat un mesaj sinistru pe uşă: „Aceasta este soarta oricărei prostituate”.

Irak: Lupta pentru funcţiile politice destabilizează ţara mai mult decât atacurile insurgenţilor

În timp ce militanţii suniţi avansează spre Bagdad, politicenii irakieni s-au confruntat cu probleme majore în procesul de alegere a unui nou lider al Parlamentului, la ultima întâlnire ce-a avut loc duminică în capitala Irakului, Bagdad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite