Statele Unite consideră „o provocare“ instalarea de către Iran a unor noi centrifuge la Natanz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul AIEA, Yukyia Amano FOTO Reuters
Directorul AIEA, Yukyia Amano FOTO Reuters

Departamentul de Stat american a catalogat drept „provocare“ acţiunea Iranului de a instala noi centrifuge la complexul nuclear de la Natanz.

Iranul a început să instaleze noi centrifuge moderne la uzina de la Natanz la începutul lunii februarie, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică publicat joi. „Pe  6 februarie, inspectorii AIEA au observat că Iranul a început instalarea de centrifuge de tip IR-2m la Natanz“, potrivit raportului.

Victoria Nuland, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, a declarat că „instalarea noilor centrifuge moderne este o nouă escaladare a crizei nucleare şi o încălcare a obligaţiilor internaţionale asumate de Iran. Este vorba de un nou pas provocator“.

Potrivit agenţiei Reuters, centrifugele ar putea accelera procesul Iranului de acumulare a materialelor care ar putea contribui la crearea unei arme nucleare. Iranul susţine însă că scopurile sale sunt cât se poate de paşnice, iar îngrijorările Statelor Unite şi ale statelor europene sunt nejustificate.

Între timp, aparatul legislativ din Statele Unite doreşte ca Banca Centrală Europeană să înceteze să lucreze cu guvernul iranian, într-o încercare de a împiedica Teheranul să folosească euro pentru dezvoltarea programului nuclear.

Nu este clar deocamdată câte centrifuge doreşte Iranul să instaleze la Natanz, dar o notă  aparţinând AIEA care informa statele membre cu privire la planurile iranienilor a sugerat că ar fi vorba de aproximativ 3.000.

Iranul a început să testeze şi două noi modele de centrifuge, IR-6 şi IR6s, potrivit raportului AIEA citat de Reuters.

Liderii a şase puteri mondiale şi cel iranian sunt aşteptaţi să se întâlnească pentru prima dată în opt luni în Kazahstan, pe 26 februarie, pentru a încerca să depăşească acest impas, dar analiştii nu se aşteaptă la un progres real. Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania urmează să participe la negocierile din 26 februarie.

La Paris, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Vincent Floreani, a spus că marile puteri sunt pregătite să facă o nouă ofertă Iranului şi speră că Teheranul va participa la negocieri.

„Vom face o nouă ofertă care să conţină elemente noi“, a declarat Floreani. „Abordarea va fi să începem gradat cu măsuri care să sporeasă încrederea. Vrem să ducă la rezultate concrete“, a mai afirmat el.

Potrivit raportului AIEA, Iranul a informat agenţia Naţiunilor Unite în timpul unei inspecţii la centrala nucleară Bushehr, la mijlocul lunii februarie, că reactorul era închis, fără a oferi detalii suplimentare.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite