Statele Unite vor retrage aproape 5.000 de soldaţi şi vor închide cinci baze din Afganistan

Statele Unite vor retrage aproape 5.000 de soldaţi şi vor închide cinci baze din Afganistan

Soldaţi americani în Afganistan

Statele Unite vor retrage aproape 5.000 de soldaţi şi vor închide cinci baze din Afganistan, pe parcursul a 135 de zile, potrivit unui proiect de acord convenit cu talibanii, a declarat luni negociatorul american Zalmay Khalilzad, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acordul, convenit după luni de zile de negocieri cu reprezentanţii mişcării insurgenţilor, trebuie să fie aprobat de preşedintele american Donald Trump înainte de a fi semnat, a declarat Khalilzad într-un interviu acordat televiziunii Tolo News.
 
“Am ajuns la un acord de principiu” a spus Khalilzad.
 
Preşedintele afgan Ashraf Ghani a fost informat despre proiectul de acord şi va analiza detaliile înainte de a-şi exprima opinia, a declarat luni purtătorul său de cuvânt.
 
În schimbul retragerii treptate a trupelor americane, talibanii se angajează să nu permită ca Afganistanul să fie utilizat de militanţi pentru a plănui atacuri împotriva Statelor Unite şi aliaţilor săi.
 
Acordul include o prevederereferitoare la aşa-numite discuţii intra-afgane pentru a ajunge la un acord politic larg şi a pune capăt luptelor dintre talibani şi guvernul de la Kabul susţinut de Occident.
 
Detaliile legate de viitoarele negocieri nu sunt clare, talibanii refuzând până acum să discute direct cu guvernul, pe care îl consideră un regim ”marionetă”.
 
Mulţi dintre oficialii guvernului afgan au respins excluderea guvernului de la discuţiile dintre SUA şi talibani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările